Догори
Дати відгук

Кардіолог перерахував 10 способів зберегти здоров’я серця

Захворювання серцево-судинної системи “помолодшали” і стали частіше вражати і чоловіків, і жінок.

3 хв на прочитання17 Червня 2022, 22:21
Фото: Зоря Полтавщини Фото: Зоря Полтавщини
Поділитись:

Головне зрозуміти, що профілактика хвороб серця і системи кровообігу буде ефективною, якщо буде ґрунтуватися на постійних змінах в нашому способі життя. Про те, як зберегти здоров’я серця і судин, розповів консультант національної служби охорони Здоров’я Великобританії, кардіолог Кевін Фокс.

Геть напівфабрикати

Прямий шлях до оздоровлення раціону – самостійне приготування їжі замість використання напівфабрикатів і фастфуду. У домашніх стравах менше солі і насичених жирів – це піде на користь серцево-судинній системі.

Читайте етикетки

Купуючи продукти, перевіряйте їх склад, звертаючи особливу увагу на вміст солі і цукру. Навіть якщо повністю відмовитися від напівфабрикатів не виходить, необхідно знайти варіанти, менш небезпечні для здоров’я.

Менше червоного м’яса

“Ми є те, що ми їмо”, – нагадав доктор Фокс і закликав не старатися з червоним м’ясом. Необов’язково ставати вегетаріанцем, проте включати червоне м’ясо в свій раціон досить не частіше двох – трьох разів на тиждень.

Подбайте про зубах

Доктор Фокс розповів, що від стану порожнини рота і зубів залежить здоров’я серця і судин. Бактерії, що викликають захворювання ясен, можуть по кровоносних судинах потрапити до будь-якого органу і спровокувати в ньому запальний процес. Це одна з нерідких причин інфекційного ендокардиту-запалення внутрішньої оболонки серця. Скоротити ризик можна за допомогою ретельного догляду за зубами: чистити їх необхідно двічі на день, а також рекомендується використовувати зубну нитку.

Рухайтеся більше

Регулярна фізична активність вкрай важлива для серцево-судинної системи, підкреслив кардіолог. Півгодинного навантаження в день досить, причому необов’язково при цьому обливатися потім. Якщо після занять виникає відчуття втоми і частішає дихання, навантаження піде на користь.

Позбавтеся від живота

Зайва вага негативно впливає не тільки на серцево-судинну систему, але і на загальний стан здоров’я. Ожиріння є життєзагрозним станом, причому найсильніше ризикують власники жиру на животі. Правильне харчування і помірні навантаження допоможуть вирішити цю проблему, зазначив медик.

Робіть перерви в роботі

При сидячому способі життя знайти час на фізичну активність непросто. Фахівець порекомендував взяти за правило робити перерви в роботі і вставати з-за столу щогодини. Досить пройтися по офісу-невелика активність краще її повної відсутності.

Управляйте рівнем стресу

Стрес сам по собі навряд чи призведе до хвороб серця, переконаний доктор Фокс, проте він здатний спровокувати нездорові звички, наприклад переїдання. Необхідно знайти спосіб справлятися з тривожністю і стресом. Для одних підходять фізичні навантаження, інші віддадуть перевагу читання. Хтось розслабляється за допомогою йоги або медитації, а комусь більше подобається приймати ванну. Лікар порадив навчитися розпізнавати ранні прояви стресу-підвищену дратівливість, порушення сну, щоб вчасно вжити заходів.

Налагодьте режим сну

Дослідження підтвердило, що денний сон два – три рази на тиждень може скоротити ризик серцевого нападу або інсульту на 48%, розповів доктор Фокс. Ті, хто спить не менше шести – восьми годин ночами, набагато менше ризикують отримати ішемічну хворобу серця. Вчені досі не знають точного механізму, за допомогою якого сон впливає на серце, проте зв’язок очевидний, зазначив кардіолог.

Не соромтеся просити про допомогу

При погіршенні самопочуття і ознаках серцевого нападу, при будь-якому турбують симптомі звертайтеся за медичною допомогою, закликав доктор Фокс.

До слова, на замітку совам і жайворонкам: названо найкращий час, коли найкорисніше лягати спати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора