Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Іран веде переговори про постачання з РФ комплексів С-400, це може призвести до нової війни на Близькому Сході — Bloomberg

Іран веде переговори про постачання з РФ комплексів С-400, це може призвести до нової війни на Близькому Сході — Bloomberg

Ізраїльтяни можуть завдати удару по іранським ядерним об'єктам до того, як Тегеран отримає російські системи ППО.

3 хв на прочитання03 Березня 2023, 15:47
Поділитись:

Іран веде переговори з Росією про постачання комплексів ППО С-400, вони можуть стати на озброєння іранської армії менш як через два роки, пише видання «Важливі історії» з посиланням на Bloomberg. Джерела агентства в Ізраїлі та США кажуть, що це може призвести до нападу Ізраїлю на Іран.

Поява в іранських військових С-400 ускладнить Ізраїлю можливість вразити об'єкти ядерної програми Ірану. Тому ізраїльтяни можуть ухвалити рішення про удар до поставок російських комплексів ППО, зазначає Bloomberg.

«Що більше ми чекаємо, то складніше це зробити [завдати удару по об'єктах в Ірані]. Ми чекали надто довго. Єдине, що зупиняло держави-ізгої від розробок ядерної зброї — це реальна військова загроза чи реальні військові дії», — заявив минулого тижня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Він додав, що зробить усе, що в його силах, аби не допустити появи в Ірану ядерної зброї.

Комплекс С-400 може вражати повітряні цілі на відстані до 250 кілометрів.

«Що більше у противника засобів ППО, то складніше завдати удару. Зараз ми аналізуємо, коли настане час діяти», — каже Йоссі Купервассер, військовий аналітик і колишній офіцер військової розвідки Ізраїлю.

Ізраїльське керівництво розраховує, що якщо рішення завдати удару по Ірану буде прийнято, головна роль у цій операції буде у США, пише Bloomberg із посиланням на колишнього високопоставленого американського політика. В адміністрації Джо Байдена не виключають силового варіанту, але поки що схиляються до дипломатичного вирішення конфлікту.

Військовий конфлікт з Іраном може дестабілізувати ситуацію на всьому Близькому Сході, зокрема вплинути на постачання нафти.

2015 року Іран підписав «ядерну угоду» з провідними світовими державами — США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Росією та Китаєм. Її метою було запобігти розробці Іраном ядерної зброї в обмін на ослаблення санкцій. У 2018 році США вийшли з угоди.

1 березня після чергової перевірки інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що знайшли на одному з іранських ядерних підприємств частки урану, збагаченого до 83,7 %, тобто практично до рівня зброї.

Відповідно до своєї зовнішньополітичної доктрини, Іран відмовляє Ізраїлю у праві на існування. Це означає, що якщо в Ірану з'явиться ядерна зброя, це може стати екзистенційною загрозою для Ізраїлю. Зараз іранська влада, зокрема, постачає зброю ліванському угрупованню «Хезболла», а Ізраїль організує атаки на військові та ядерні об'єкти Ірану. Останній такий удар було завдано заводу Міноборони Ірану в Ісфахані.

Влітку 2022 року Іран почав постачати Росії дрони-камікадзе Shahed. Під маркуванням «Герань-2» російська армія використовує їх для ударів по українській інфраструктурі. У листопаді видання Washington Post писало, що Росія за допомогою Ірану планує налагодити виробництво дронів-камікадзе на своїй території. Восени західні ЗМІ, наприклад, Washington Post та CNN, писали, що Іран може розпочати постачання до Росії балістичних ракет. У грудні радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк говорив, що на той момент постачання ракет не було, оскільки на Іран чинився «величезний дипломатичний тиск».

Нагадаємо, «ще 6 % — і можна створити ядерну зброю, тим більше носії вже є»: Іран обдурив МАГАТЕ, збагативши уран до 84 %.

Окрім того, «не можеш дати ППО — рознеси те, що воно має збивати»: експерт пояснює, що удари по Ірану — це «останнє попередження».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023