Догори
Дати відгук

Іноземних інвесторів українська енергетика не побачить до 2024 року

Для заохочення інвестицій в energy storage в Україні не вистачає кардинальних змін в дизайні ринку та його надійності, вважають експерти

2 хв на прочитання05 Березня 2020, 11:44
Поділитись:

Іноземні інвестори наразі не бачать для себе прозорої схеми для вкладання грошей в розвиток енергетичного сектору України. Так вважає директор Wärtsilä Energy з розвитку ринків у Східній Європі Ігор Петрик.

"Для того, щоб інвестори почали будувати потужності, для балансування, потрібно одне з двох: або змінити дизайн ринку, щоб ціни відображали реальне співвідношення попиту і пропозиції на всіх його сегментах, або, якщо перше зараз неможливо, гарантувати інвестору повернення інвестицій з певною прибутковістю. З огляду на те, що жодного варіанту зараз немає, розраховувати на появу необхідної вже сьогодні потужності не доводиться до 2024 року", - вважає експерт.

На думку Петрика, зараз балансування на ринку відбувається за рахунок вугільних ТЕС, які для цього не пристосовані ні з економічної, ні з технологічної точки зору, пише видання Electrovesti. А потрібно вкладатись в газові потужності, які для цього пристосовані на фоні зростаючих об'ємів енергії від ВДЕ. Наразі Україна не має таких підприємств.

Інвестор ніколи не зайде на ринок та не вкладе гроші, якщо не матиме прозорої схеми повернення інвестицій, хай навіть не так швидко. Але стабільність на енергетичному ринку - це важлива складова, якої наша країна не має, вважає експерт.

"Якщо розглядати перший варіант і допустити, що найближчим часом будуть скасовані ПСО і обмеження, які спотворюють роботу ринку, то все одно знадобиться статистика його роботи хоча б за кілька років і доведена стійкість цінових сигналів, перш ніж будь-який банк повірить в бізнес-модель і надасть фінансування", - відмічає Петрик.

Якщо навіть буде державна інвестиція в energy storage, то все одно потрібно близько року на конкурсні процедури, а також кілька років для будівництва. На думку експерта, системи накопичення енергії на основі батарей негайно потрібні для первинного урегулювання. Саме вони збалансують збільшення потужностей ВДЕ та допоможуть підтримувати в період після відключення від системи РФ в рамках інтеграції в ENTSO-E.

Не дивлячись на складну ситуацію, експерт все ж таки вважає, що програма Мінекоенерго стосовно переходу до "зеленої" енергетики відбудеться. Швидкість цього переходу буде залежати вже від багатьох факторів і в першу чергу від професіоналізму та відповідальності політиків.

Тим часом в Міністерстві енергетики та захисту довкілля оприлюднили інформацію про те, що вже розроблено законопроєкт про відновлювальні джерела енергії (ВДЕ), який буде подано на розгляд Кабінетом міністрів, але до нього ще можна внести правки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Електромобіль Китай Екологічний транспорт
В Китаї випустили електромобіль вартістю лише за $4000: вміщує чотири людини
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» відключення електирики влітку
В «Укренерго» пояснили, чи будуть відключення електрики влітку
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
Італія вимагає від країн G7 встановити дату відмови від вугілля, Німеччина чинить опір
2 хв на прочитання29 Квітня 2024
ЧАЕС може стати важливим науковим хабом для вивчення атома та питань консервації - екокомітет
2 хв на прочитання28 Квітня 2024
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024