Догори
Дати відгук

Ідеальна дієта — щоб худнути без голоду: радить фітнес-тренер

Дієта для схуднення — індивідуальна річ.

3 хв на прочитання23 Вересня 2021, 07:32
Поділитись:

Багато хто вже переконався, що самих фізичних вправ для схуднення недостатньо — потрібні ще зміни у харчуванні. Фітнес-тренер Віктор Мандзяк пояснює, що не варто кривитися, почувши слово «дієта», адже дієта — це організація харчування, а в більш вузькому розумінні — організація харчування для певної групи людей чи для досягнення конкретної цілі (цукровий діабет, подагра, схуднення, збільшення м’язової маси тощо).

«Якщо ви очікуєте, що я вам тут напишу, що вам їсти на сніданок, обід та вечерю, то дзуськи. Вам прийдеться думати. Справа в тому, що в кожного з нас маса тіла відрізняється, як і кількість жиру в організмі чи рухова активність. Дієта для схуднення — індивідуальна річ», — говорить Віктор Мандзяк.

Фітнес-тренер описує важливі моменти, які часто випадають із поля зору фітнесистів.

Яка дієта потрібна для схуднення?

«Гіпокалорійна високобілкова дієта — це висновок, до якого прийшли всі адекватні сапієнси на земній кулі, так чи інакше дотичні до процесу схуднення (науковці, дієтологи, нутриціологи, фітнес-тренери тощо)», — говорить Віктор Мандзяк.

Приставка «гіпо» — грецьке слово, що означає зниження чи нестачу: гіпоксія — нестача кисню, гіпотермія — нестача тепла. Відповідно гіпокалорійна дієта — організація харчування, при якій організму бракує калорій. «Високобілкова» ж означає, що в ній має бути багато білка.

Скільки має бути білка?

Рекомендація з уживання білка для пересічної людини — 0,8г/кг маси тіла.

Високобілкова дієта має містити протеїну не менше 1,5г/кг маси тіла.

«Озброєні знаннями фітнесисти знають, що якщо вони отримуватимуть менше калорій, ніж потребує їхнє тіло — вони будуть худнути. Фокусуючись на цьому, вони часто допускають фатальну помилку: не звертають увагу на те, з яких джерел вони отримують ті калорії. Налягаючи на продукти з високою щільністю енергії, скрупульозно записуючи все в спеціальну програму, яка рахує калорії, фітнесист стикається з диким голодом, що веде до зриву з дієти», — пояснює Віктор Мандзяк.

Чому високобілкова дієта?

Білок — найситніший нутрієнт, який чудово розправляється з голодом.

«Як бонус, він береже мускули, результат — ефектна фігура. А ще має високий термічний ефект їжі — високі енерготрати на його засвоєння», — говорить фітнес-тренер.

Де брати вуглеводи?

Віктор Мандзяк наголошує, що фітнесисти їдять надто багато каш при схудненні. Проте крупи — продукти з досить високою щільністю енергії.

«Хочете бути ситі на дієті — налягайте на овочі. Клітковина і великий об’єм овочів на задану калорійність не дозволять розгулятись апетиту», — радить фітнес-тренер.

Загалом Віктор Мандзяк рекомендує при плануванні дієти для схуднення пам’ятати, що організм легко відчуває «гіпокалорійність», посилюючи голод, і тому вживати багато білка та овочів, щоб бути ситим на дієті.

Також ми розповідали, що нестача сну пов’язана з появою зайвої ваги.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитаннягодина тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання2 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора