- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Хрін — український суперфуд: 5 рецептів соусів для підвищення імунітету
Хрін — український суперфуд: 5 рецептів соусів для підвищення імунітету
Корисні властивості хрону набагато перевершують гастрономічну цінність рослини.
Хрін — це справжнє чар-зілля, український женьшень або, якщо хочеться, — імбир. На Прикарпатті та на Львівщині коріння хрону — неодмінний атрибут великоднього кошика. Коріння, увінчане веселою зеленню, кладуть поруч із писанками та пасками. А потім використовують до м’ясних страв: стружкою хрону посипають полядвицю, ковбаски, м’ясо.
Корисні властивості хрону набагато перевершують гастрономічну цінність рослини — тут і харчові волокна, і вітамін С, і фолієва кислота, калій, кальцій, магній, залізо, цинк, амінокислоти й ізотіоціанати, які пришвидшують метаболізм.
Відповідно до рекомендацій ВООЗ, найкорисніша їжа — та, що характерна для конкретного регіону. Тому, розповідаючи про найголовніші та найкорисніші українські суперфуди, Vogue навів 5 рецептів соусів із хрону для підвищення імунітету.
Домашній хрін із буряком
На Гуцульщині цю страву називають «цвіклі» та подають до холодцю і м’ясних страв.
Інгредієнти:
корінь хрону — 150 г;
буряки — 250 г;
вода — 100 мл;
яблучний оцет 6 % — 50 мл;
цукор ½ ст. л.;
сіль — ¼ ч. л.
Приготування.
Очистити корінь хрону та буряки від шкірки, натерти на дрібній тертці (пропустити через м’ясорубку чи подрібнити в блендері).
Додати сіль, цукор, оцет і залити кип’яченою водою.
Розкласти суміш по скляних банках, закрити кришками й поставити в холодильник.
За добу соус буде готовим.
Якщо смак зарізкий, додайте трохи меду чи соку лимону.
Соус із листя хрону
Інгредієнти:
листки хрону — 6 шт.;
солодкий зелений перець — 250 г;
гострий перець — 2 шт.;
петрушка — 100 г;
кріп — 100 г;
часник — 150 г;
волоські горіхи — 200 г;
олія — 150 г;
сіль — 2½ ч. л.
Приготування.
У блендері подрібнити волоський горіх і пересипати в тарілку.
Помістити в чашу блендера зубки часнику, солодкий і гострий перці без насіння, дрібно нарізану зелень і листя хрону.
Збити, додати олію, сіль і знову збити.
Всипати горіхову крихту, перемішати, розкласти по банках і зберігати в холодильнику.
Подавати до м’яса, риби, можна додавати в салати.
Апельсиновий соус із хроном
Інгредієнти:
апельсини — 2 шт.;
тертий хрін — 1 ст. л.;
біле сухе вино — 3 ст. л.;
цукор і сіль на смак.
Приготування.
Зняти цедру з одного апельсина, вичавити сік із двох фруктів.
Із кореня хрону зняти шкірку, порізати на шматочки та подрібнити в блендері.
2 столові ложки пюре з хрону змішати з апельсиновим соком, цедрою, білим вином, сіллю та цукром.
Подавати до малосоленої, смаженої чи печеної риби.
Аджика без термообробки
Інгредієнти:
помідори — 1 кг;
свіжий хрін — 300 г;
часник — 300 г;
оцет — 1 ч. л.;
цукор — 1 ч. л.
Приготування.
Червоні стиглі помідори розрізати на половинки й потерти на терці так, аби шкірка залишилася в руках (її викинути).
У блендері змолоти очищений хрін і часник.
Пюре з томатів, часнику та хрону змішати з оцтом і цукром та дати 4–5 годин настоятися в каструлі.
Розкласти по банках і зберігати в холодильнику.
Подавати до гарячих м’ясних страв.
Вершковий соус із хрону
Інгредієнти:
сметана — 1 склянка;
тертий хрін — 2 ст. л.;
діжонська гірчиця — 1 ст. ложка;
зелена цибуля — 40 г;
сіль і свіжозмелений перець на смак.
Приготування.
Очистити корінь хрону та подрібнити в блендері.
У півлітрову банку відміряти 2 ст. ложки пюре, додати сметану, гірчицю, дрібно порізану цибулю, сіль і перець та перемішати.
Закрити кришкою та залишити в холодильнику на 2 години.
Діставати з холоду за 15 хвилин до подання.
Смакує до стейків і реберець.
Тимчасом лікар розповідає, як спалити жир за допомогою хрону.