Харчування довгожителів: 9 продуктів, які варто додати до свого раціону
Найкращі звички у харчуванні довгожителів
У світі є п'ять регіонів, де мешкає найбільше довгожителів. Це так звані "блакитні зони": Сардинія (Італія), Окінава (Японія), Ікарія (Греція), Нікоя (Коста-Ріка) та Лома-Лінда (Каліфорнія). Звісно, щоденний раціон жителів цих куточків світу разюче відрізняється. Однак ми можемо почерпнути від них найкращі звички у харчуванні, щоб бути здоровішими.
9 продуктів, які споживають довгожителі
Авокадо
Авокадо – один з найулюбленіших продуктів жителів Лома-Лінди. Експерти зауважують, що плід:
- сприяє зниженню рівня холестерину;
- містить на 30% більше калію, ніж, до прикладу, банани.
- допомагає при схудненні;
- знижує ризик діабету 2 типу.
Боби
Цей продукт споживають майже усі мешканці "блакитних зон". Так, боби містять велику кількість клітковини та інших поживних речовин, що допомагають боротися із хворобами. До прикладу, чорноокий горох, що популярний в Ікарії, володіє протираковими та антидіабетичними властивостями, а також позитивно впливає на роботу серця.
Своєю чергою, мешканці Нікої споживають чорні боби. Вони містять велику кількість клітковини та антиоксидантів – ці елементи запобігають раку та знижують ризик серцевих захворювань.
Часник
Часник є потужним природним медикаментом, який: знижує ризик деяких вікових захворювань, багатий на антиоксиданти, має протизапальні властивості, допомагає запобігти деяким видам раку, діабету та серцево-судинних захворювань. Це обов'язковий компонент раціону мешканців Окінави.
Картопля
У Ікарії надають перевагу білій картоплі, яка здатна запобігати діабету, боротися з ним та допомагає підтримувати низький рівень артеріального тиску. Натомість жителі Окінави обирають солодку фіолетову картоплю (сацума-імо). Вона містить фітохімічні речовини (антоціани), що допомагають запобігти хворобам. Крім того, солодка картопля багата на вітаміни А, В6, С, калій та клітковину.
Оливкова олія
Жителі Середземномор'ї вважаються одними з найздоровіших людей у світі. Вони майже щодня вживають оливкову олію першого холодного віджиму, яка має безліч переваг для здоров'я: допомагає контролювати вагу, знижує кров'яний тиск, зменшує ризик появи деяких видів раку та володіє протизапальними властивостями.
Лосось
Червону рибу зазвичай вживають у Лома-Лінді, навіть прихильники вегетаріанства. Усе через велику кількість омега-3 – жирні кислоти, що дозволяють підтримувати здоров'я серця, знижують ризик серцево-судинних захворювань та допомагають протидіяти запаленням.
Хліб на заквасці
Такий хліб є доволі популярним на Сардинії. Так, його виготовляють з цільної пшениці та живих молочнокислих бактерій, завдяки чому цукор і глюкоза перетворюються на молочну кислоту. В результаті:
- глікемічний індекс знижується;
- людина довше почувається ситою;
- рівень цукру в крові не підвищується.
Помідори
Жителі Сардинії щодня додають помідори до свого раціону. Річ у тім, що вони містять лікопін – антиоксидант, відомий своїми протизапальними властивостями, здатністю знижувати кров'яний тиск, ризик метаболічного синдрому та інсульту, а також покращувати здоров'я серця. Зокрема, помідори "черрі", що містять вищий рівень бета-каротину, можуть запобігати раку простати.
Вино
Безперечно, з будь-яким алкоголем варто бути вкрай обережним. Однак більшість мешканців "блакитних зон" споживають 1 – 2 келихи червоного вина щодня. За даними деяких досліджень, воно є корисним для здоров'я серця завдяки антиоксидантам та поліфенолам.