Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Гонка озброєнь для СРСР закінчилась розвалом»: експерти пояснюють, що важливого сказав Путін, доки зала боролася зі сном

«Гонка озброєнь для СРСР закінчилась розвалом»: експерти пояснюють, що важливого сказав Путін, доки зала боролася зі сном

Путін оголосив про зупинення участі РФ у договорі про стратегічні наступальні озброєння. Це єдиний суттєвий момент у його промові.

6 хв на прочитання22 Лютого 2023, 01:02
Поділитись:

Учорашній виступ Володимира Путіна перед Федеральними зборами (так зване послання) був довгоочікуваною подією. Експерти висували найрізноманітніші припущення про зміст цієї промови: скаже щось на кшталт «я устал, я ухожу» і передасть владу Дмитру Медведєву, буде змушений зреагувати на несподіваний візит до Києва Джо Байдена чи вдасть, що нічого не сталося. Виявилося, що рацію мали останні.

Виступ президента РФ тривав 1 годину 45 хвилин і становив фактично компіляцію з усіх його попередніх промов. Під час виступу Путін згадав:

  • 38 разів — Захід;
  • 34 рази — Росію;
  • 19 разів — Україну;
  • 13 разів — війну;
  • 11 разів — США;
  • 10 разів — НАТО;
  • 8 разів — неонацистів;
  • 7 разів — традиції;
  • 6 разів — Бога;
  • 2 рази — збочення;
  • 1 раз — гендерно-нейтральний.

Один із найвідоміших російських опозиційних журналістів Олександр Невзоров кваліфікував «обряд щорічного послання» як «звичайну нуднятину, давно заїжджену платівку».

«Путін за традицією таких заходів розмовляє старочекістською говіркою давньосовкової мови. У перекладі на російську: Путін обіцяє подальше зубожіння країни, стабільну розруху, труп із медаллю в кожній родині, гарантує не менше мільйона фронтових втрат тільки цього року, цілковиту ізоляцію країни, репресії, розвиток традиції тортур, судове беззаконня тощо.

Все, як зазвичай», — сказав він.

Відомий український блогер Дмитро Катрич припускає, що виступ потрібен був Путіну для того, щоби просто нагадав про себе.

«Єдина важлива заява — призупинення участі в договорі СНО-ІІІ — була розмита півторагодинною боротьбою зали зі сном. І це значно знизило ефект заяви.

Підбірка фото слухачів у залі під час виступу Володимира Путіна перед Федеральними зборами — агентство «ноу фейк»

Він багато замовляв зуби буденними справами всередині Росії, наприклад, проектом закону про екотуризм (ага, це суперактуально). А наприкінці тупнув ніжкою — вийшов із СНО-ІІІ та пригрозив ядерними випробуваннями. Це можна розглядати як елемент торгу із Заходом. Що попросить натомість — озвучить через Лаврова чи іншим шляхом», — вважає експерт.

Що ж насправді означає ця заява, на яку не зреагували заколисані промовою Путіна слухачі?

«Дзеркало» наголошує, що Путін зазначив: Росія не виходить із договору, а лише припиняє свою участь. Це рішення він назвав вимушеним і ухваленим на тлі того, що ядерні країни продовжують розвивати свої озброєння, а НАТО наполягає на доступі до російських ядерних об'єктів.

При цьому, зазначив він, Москві не дають проводити повноцінні інспекції в рамках СНО, а заявки на огляди тих чи інших об'єктів залишаються без відповіді чи відхиляються з формальних причин.

Путін також заявив, що має інформацію про причетність Заходу до спроб ЗСУ завдати ударів по базах російської стратегічної авіації. Мовляв, у таких умовах Росія неспроможна допускати західних інспекторів за свої об'єкти. Окрім того, президент Росії розцінив заяву НАТО із закликом до Москви виконувати свої зобов'язання щодо СНО-ІІІ як готовність брати участь у контролі за стратегічними озброєннями. Тому у разі відновлення переговорів про ДСНО потрібно врахувати НАТО.

«НАТО фактично зробило заявку, щоб стати учасником Договору про стратегічні наступальні озброєння. Будь ласка. Така постановка давно назріла. Ядерні арсенали є не лише у США і теж спрямовані проти Росії», — сказав Путін.

Він наголосив, що перший ДСНО був укладений зовсім в інших умовах, коли Росія та США не сприймали одне одного як суперників. Тепер, на його думку, США висувають Росії ультиматуми.

За словами Путіна, Москва має дані про те, що в США ведеться розробка нових видів ядерних боєприпасів і що Вашингтон замислюється про натуральне випробування ядерної зброї. Якщо США проведуть випробування нової ядерної зброї, Росія зробить те саме, паритет має бути збережений, попередив він.

Ідеться про договір про СНО-ІІІ — останній договір Росії та США щодо заходів щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Він був підписаний 8 квітня 2010 року в Чехії президентами Росії та США — Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою.

Договір передбачав реальні, перевірені та незворотні скорочення стратегічних наступальних озброєнь. У результаті таких скорочень сумарні кількості коштів СНО, що є у сторін, через сім років після набрання чинності договором (до лютого 2018 року) і надалі не повинні перевищувати:

  • 700 розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), розгорнутих балістичних ракет підводних човнів (БРПЧ) і розгорнутих важких бомбардувальників (ВБ);
  • 800 розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок МБР та БРПЧ, а також ВБ;
  • 1550 боєзарядів на розгорнутих МБР, БРПЧ та ВБ.

Кожна зі сторін має право самостійно визначати склад і структуру своїх стратегічних наступальних озброєнь у сумарних межах, встановлених договором (може нарощувати їхню кількість, діючи в рамках документа). У ньому зафіксовано заборону на базування СНО за межами національної території.

У 2021 році президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден ухвалили рішення про продовження дії Договору про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III) до 5 лютого 2026 року.

У січні цього року Держдеп США заявив про два епізоди порушення ДСНО з боку Росії: блокування інспекцій ядерних об'єктів і відмову від зустрічі для обговорення перешкод, що виникли в ході реалізації угоди (Росія відмовилася від участі засідання комісії з ДСНО, яка планувалася з 29 листопада по 6 грудня 2022 року в Каїрі, пояснивши це ворожістю США).

«Цей договір і так особливо не діяв. Інспекції, які проводилися, були суто номінальними та не давали особливо жодної інформації. Все, що США потрібно знати про російську ядерну зброю, вони знають із супутників», — переконаний Дмитро Катрич.

«Власне, Росія вже давно не допускає до своїх шахт експертів, ми не знаємо навіть, у якому стані ці боєголовки там знаходяться.

Що стосується цього договору, в мене з цього приводу є великий оптимізм, тому що гонка озброєнь для Радянського Союзу закінчилась розвалом Союзу. Я дуже сподіваюся, що рано чи пізно Російська імперія закінчить так само», — сказав голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак.

Нагадаємо, Путін натякнув на використання ядерної зброї та заявив, що РФ призупиняє участь у договорі про СНО: подробиці промови.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання35 хвилин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитаннягодина тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання2 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання2 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання3 години тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання4 години тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання4 години тому