Догори
Дати відгук

Глава Одещини просить дозволу на самостійне підняття танкера Делфі

2 хв на прочитання22 Липня 2020, 13:44
Фото з Facebook-сторінки Максима Куцого Фото з Facebook-сторінки Максима Куцого
Поділитись:

Голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций просить уряд визнати ситуацію з танкером Делфі надзвичайною. Після цього в Одеській ОДА матимуть змогу підняти судно без узгодження з його власником. Про це чиновник написав у Facebook.

Він нагадав, що 20 липня сплив час, протягом якого його власник мав підняти судно. Чиновник каже, що далі має діяти Асоціація морських портів (АМПУ).

Згідно з Кодексом торговельного мореплавства України, АМПУ може самостійно підіймати судно у наступних випадках:

  1. Завершення терміну проведення робіт, встановленого капітаном морського порту. Черговий термін сплив 20-го липня.
  2. Якщо затонуле судно становить загрозу для людей, природи чи судноплавства. На комісіях з надзвичайних ситуацій Одеська ОДА неодноразово фіксувала звернення екологів щодо нафтових плям та близького розташування танкеру до берега.

Згідно з законом, підрядна організація, яка виконуватиме роботи, буде визначена на конкурсі, який триватиме щонайменше три місяці.

За словами Куцого, не можна так довго чекати.

«Ми вже не можемо так довго чекати! Восени розпочнеться сезон штормів і тоді судно буде неможливо прибрати через погодні умови. Саме тому я звернувся до Кабінету Міністрів України із проханням визнати цю ситуацію, як надзвичайну. Прошу надати Адміністрації морських портів, як відповідальній службі, повноваження примусово прибрати танкер за спрощеною процедурою. Тобто у найкоротші терміни», - написав чиновник.

Після цього, вважає він, витрачені на підйом кошти має відшкодувати власник судна.

Нагадаємо, протягом останніх днів танкер Делфі намагалися підняти кілька разів, однак цього зробити не вдалося.

GreenPost повідомляв, що судно Делфі, яке пливло під прапором Молдови, 22 листопада 2019 року було зірване з якоря штормом. Воно дрейфувало у напрямку берега та сіло на мілину поблизу Одеси. Оскільки "Делфі" був танкером, то перший витік нафти з нього стався відразу ж. Вміст нафтопродуктів у воді поблизу тоді перевищував гранично допустимі показники у 53 рази.

У січні 2020 року в Держекоінспекції повідомили, що нададуть Адміністрації морських портів України (АМПУ) юридичну можливість прибрати судно. В АМПУ тоді говорили, що вони можуть розпочати заходи з прибирання, якщо отримають або припис від екоінспекції про пряму загрозу довкіллю чи життю і здоров’ю людей або рішення суду, або відмову власника від свого майна. За підрахунками АМПУ, підняття судна мало б зайняти три місяці. Відколи судно затонуло минуло сім місяців.

За танкер згадали лише тоді, коли з нього нещодавно знову витекло паливо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.