- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Фермер з Вінниччини вирощує органічні гарбузи та експортує їх за кордон (фото)
Фермер з Вінниччини вирощує органічні гарбузи та експортує їх за кордон (фото)
Цьогоріч на Вінниччині почали вирощувати гарбузи для експорту за кордон. Повідомляє vinbazar.
Контракт на поставку гарбузів отримало підприємство Organic-D із Сутисок. Основний напрям агропідприємства — вирощування борщового набору. У цьому році посадили ще й гарбузи.
“Ідея виникла досить просто. До нас приїхали хлопці з торгового дому “Аврора”, що в Хмельницькому. Вони займаються сушінням гарбузів для поставок у Європу, мають власні переробні потужності. Шукали надійних партнерів, які можуть вирощувати для них продукцію, та запропонували контракт,” - розповідає директор підприємства та фермер Вадим Кричковський.
Він переконує – вінницькі гарбузи цілком органічні та здатні пройти перевірку будь-якої світової лабораторії. Для проєкту закупили насіння у Польщі. Обрали гібрид Тіана, тому що він має значну плодову частину та мало зернят.
Фото vinbazar
За словами аграрія, вони планують зібрати урожай в розмірі 40 тонн з одного гектара. У 2020 році всього висадили ділянку в 3 га. За договором один кілограм продадуть за ціною у 8 євроцентів.
“Цьогоріч трохи не сприятливі умови були для гарбуза. Розумієте, це теплолюбна культура, а весна виявилася холодною. Через це на місяць затяглася вегетація, тому збирати плануємо наприкінці вересня. Щоб виростити гарбузи максимально органічними, ми доглядали за рослинами вручну. Встановили крапельний полив. Крім води та сонця, він практично нічого не отримував”, – говорить Вадим Кричковський.
Вінницькі гарбузи після переробки поїдуть до Німеччини, Чехії та Польщі. Подібні домовленості на вирощування Тіани отримали ще три підприємства з Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини.
За словами Олександра Майстера, директора компанії, яка закуповуватиме врожай вінницького фермера, за сезон вони переробляють близько 600 тонн гарбузів. Після висушування у продукті залишаються більшість корисних речовин та вітамінів. З 10 кг м’якоті виходить близько одного кілограму готової продукції. Реалізують її у вигляді борошна. Його широко застосовують у кондитерській справі, випікають хліб, додають у каші або млинці.