Догори
Дати відгук

Електронна довідка про народження дитини: що це таке та як отримати

Новозапроваджена послуга єМалятко обіцяє значно спростити життя батькам, адже включає в себе 10 адміністративних послуг, які стосуються реєстрації новонародженої дитини

3 хв на прочитання25 Вересня 2020, 11:49
Фотоколаж із відкритих джерел Фотоколаж із відкритих джерел
Поділитись:

Найближчим часом українки матимуть змогу отримати довідку про народження своїх малюків в електронному вигляді. Вона буде давати змогу не лише оформити свідоцтво про народження дитини, а й скористатися цілим рядом корисних послуг. Яких саме - довідався GreenPost.

“Медичний висновок про народження дитини - це  електронний документ, що формується на підставі медичних записів у системі та містить висновок лікаря про народження дитини та є підставою для реєстрації малюка в органах ДРАЦС”, - каже в.о. начальника відділу взаємодії із зовнішніми системами та реєстрами Департаменту розвитку електронної системи ОЗ Євген Батура

Що зможуть батьки із послугою єМалятко?

  1. зареєструвати народження дитини та визнати її походження;
  2. надати дитині українське громадянство;
  3. зареєструвати місце проживання малюка;
  4. оформити допомогу при народженні;
  5. оформити допомогу на дитину з багатодітної сім'ї;
  6. зареєструвати дитину у Державному реєстрі платників податків;
  7. зареєструвати дитину в реєстрі пацієнтів ЕСОЗ;
  8. присвоїти дитині унікальний номер запису у реєстрі, який одразу запишуть до свідоцтва про народження.

Для того, аби отримати ці всі послуги, батькам потрібно подати лише одну заяву.  За результатом батьки отримують свідоцтво про народження дитини. Їм також може надійти смс чи електронний лист про підтвердження місця реєстрації малюка. А грошова допомога прийде на картку або в обране поштове відділення. 

Хто є учасником єМалятко?

  • Національна служба здоров'я України
  • Міністерство цифрової трансформації України 
  • Міністерство юстиції
  • Державна фіскальна служба 
  • Міністерство внутрішніх справ
  • Міністерство соціальної політики

Як буде створюватися електронний медичний висновок про народження дитини?

Лікарю потрібно буде авторизуватися у Медичній інформаційній системі та Електронній системі охорони здоров'я. Після цього необхідно зареєструвати новонароджену дитину та її матір. Наступний крок   - створення епізоду медичної допомоги (профілактика чи лікування), оформлення взаємодії (життєві показники дитини) та заповнення полів у медичному висновку, після чого медик підписує документ кваліфікованим електронним підписом. 

Хто може створювати медичні висновки при народженні 

Заклади охорони здоров'я та фізичні особи-підприємці, які одержали ліцензію на господарську діяльність з медичної практики за спеціальністю акушерство та гінекологія. 

Як батьки зможуть отримати інформацію про медичний висновок?

Мати може отримати смс-повідомлення чи взяти у лікаря друковану інформаційну пам'ятку. 

Як матері зареєструвати свою новонароджену дитину 

Зареєструвати своє новонароджене маля жінка може кількома способами. По-перше, можна звернутися до адміністратора в пологовому, який виконає всі необхідні дії. Новоспечена мама також може скористатися порталом “ДІЯ” або особисто прийти в органи реєстрації актів цивільного стану. У такому випадку жінці необхідно буде лише надати номер медвисновку. 

Як ми інформували своїх читачів раніше, допомогу передчасно народженим малюкам надаватимуть по-новому. Перевагу надаватимуть тим медичним закладам. які готові допомогти і немовляті, і породіллі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.