«Екстремальні погодні явища стають дедалі частішими»: Бразилія потерпає від найсильнішої посухи за останні десятиліття

1 хв на прочитання5 годин тому
Частини Ріу-Негру в порту Манаус у Бразилії висохли. Фото: Edmar Barros/AP/dpa

Постачання населенню в регіоні Амазонки ускладнилося.

Населення Бразилії потерпає від екстремальної посухи. За даними Національного центру моніторингу стихійних лих (Cemaden), постраждала понад третина території країни. Це найсильніша посуха з моменту початку систематичних вимірювань у 1950 році, розповідає Die Zeit.

Через посуху друга за величиною притока Амазонки, Ріу-Негру, сягнула найнижчого рівня з моменту початку офіційних вимірювань 122 роки тому. За даними Бразильської геологічної служби (SGB), в столиці провінції Манаус рівень води в річці склав 12,66 м. Згідно з повідомленням, рівень води може знизитися ще більше в найближчі дні. Фотографії показують, що частина річки пересохла в порту Манауса.

Найбільше страждає населення на берегах Амазонки. Багато з них зазвичай можуть пересуватися по річках лише на човнах. Через низький рівень води човни сідають на мілину, що ускладнює постачання населенню води, їжі та медикаментів.

«Якщо мій човен стоїть тут на суші, я не заробляю грошей», — говорить човняр Раймундо Фільйо.

Експерти вважають, що причиною сильної посухи в країні є антропогенні зміни клімату та погодне явище Ель-Ніньйо.

«2021 і 2022 роки характеризувалися великими повенями, а 2023 і 2024 роки — великими посухами. Це свідчить про те, що екстремальні погодні явища стають дедалі частішими», — сказав національний координатор системи гідрологічного попередження SGB Артур Матос.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: