Догори
Дати відгук

Експерт пояснює, чому Вінниччина перескакує з «зеленої» зони відразу в «червону»

І наголошує: вакцинація та перехворювання не роблять людину менш заразною.

4 хв на прочитання07 Вересня 2021, 11:40
Вінниця. Фото із соцмереж. Вінниця. Фото із соцмереж.
Поділитись:

Голова правління Експертної Ради суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту Інна Березюк у своєму життєписі в Фейсбук розповіла, що в суботу заступник Департаменту ОЗ Вінницької області на місцевому радіо заявила, що за останній тиждень область потрапила відразу із «зеленої» до «червоної» зони за одним із ключових показників згідно з раніше встановленими КМУ критеріями, а саме: за відсотком зростання госпіталізацій — він перевищив за останній тиждень 50 %. Водночас чиновниця закликала активно вакцинуватися та згадати про санепідрежим, а також заявила, що завантаженість ліжкового фонду  на сьогодні по області становить у середньому не більше 20 %, усі пацієнти із захворюванням середнього та тяжкого ступеня, більшість — на оксигенотерапії.

Інна Березюк пояснює те, що Вінниччина «випадково перескочила із зеленої зони в червону» тим, що в області «панує вже повна епідеміологічна вакханалія».

«Судячи із системності явно не помилок влади міста, а найімовірніше усвідомлених директив, складається враження, що комусь і чомусь вигідне падіння із зеленого в червоний колір, а тому замість того, щоб робити все для здоров’я своїх громад, деякі чиновники раптом взялися посилено і своїми ж руками рухати тему у зворотному напрямку.

І те, наприклад, що влітку здавалося ідіотизмом, але посилено «всім на злість» продовжувало виконуватися — наприклад, запуск людей у громадський транспорт через передні двері з контролем масок і кількості людей на посадочних місцях, коли в нас захворюваність з весни до літа знижувалася та спостерігався період постепідемічного спокою, — то тепер раптом, коли за тиждень уже відразу за одним із показників перескочили із зеленої в червону, було тут же різко скасовано: водіям громадського транспорту дозволено відкривати навстіж усі двері, завантажуватися «до підніжки», а все, що нагадує у транспорті — написи або радіоінформація про карантинно-масковий режим — було знято з ліній ніби за допомогою одного кліка», — розповідає Інна Березюк.

Вона стверджує, що всі водії, до яких вона зверталася за роз'ясненням, відповідали, що виконують розпорядження навстіж відчинити всі двері та завантажувати його максимально за бажанням пасажирів. Окрім того, маски в таких умовах ніхто не контролює.

«Люди, за останній тиждень розхолоджені таким чином, безумовно, не володіючи інформацією про реальну епідситуацію, стали поводитися ще менш акуратно. Тим паче також зробила свою справу тема в стилі «я — щеплений, а тому незаразний». Тож плювки в тісному тролейбусі просто в обличчя вже без жодної відстані тепер знову напередодні «почервоніння» стали для нас чомусь нормою», — констатує Інна Березюк.

Експерт наголошує, що вакцинація та перехворювання не рятують від поширення інфекції та не роблять жодної людини менш «заразною» для оточення.

«Те ж саме я сьогодні у плані «послаблення епідзаходів» помітила й у багатьох державних установах міста, в супермаркетах, де на касі мені сказали, що їм «роз'яснили», що вони не мають права робити зауваження та не обслуговувати людей без масок, із прилавків зникли антисептики, а в клініках міста персонал дозволяє собі поводитись, як на базарі. До речі, хоч як це дивно, чомусь усупереч усьому саме на базарі серед самозайнятих і підприємців торговельних точок я, як і раніше побачила найбільше прагнення до дотримання санепідрежиму. Напевне, тому, що саме по цій групі населення торік найбільш жорстко пройшовся локдаун, в якому саме цим людям довелося розрахуватися за чужі помилки», — припускає Інна Березюк.

Також ми розповідали, як перевірити ефективність вакцинації проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання5 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора