Догори
Дати відгук

«Екоцид по-кучаківськи»: під Києвом по-варварськи знищили сторічні дерева (ФОТО)

Активісти хочуть притягнути винних до відповідальності.

3 хв на прочитання26 Грудня 2022, 20:52
Поділитись:

На Київщині активісти села Кучаків Бориспільського району хочуть притягнути до адміністративної відповідальності винних у знищення трьох сторічних білих тополь, яким комунальники обрізали крони, залишивши самі стовбури.

Висновок дендролога Володимира Ветроградського свідчить, що тополю білу (Populus alba) обрізано до ступеня припинення росту, після чого відновлення маловірогідне. Про це йдеться в дописі Алли Приходько в Facebook-спільності «Бориспіль для всіх».

«Цей вид обрізки дерев заборонено за кордоном, бо нічого спільного з фаховою обрізкою дерев не має і призводить в більшості до загибелі дерев.

Даний вид дерева погано зносить радикальну обрізку такого роду. Тим більш у зиму, не залишаючи шансів дереву на відновлення. Тим більш у віці більше 60 років, як тут. Якщо воно за збігом певних обставин почне відновлюватись навесні, шанси на повноцінне відновлення крони мізерно малі. Такі дерева стають недовговічними внаслідок наявності великих зрізів. Які по природі не можуть самозагоїтись і загнивають до стану дупла. Пагони відновлення мають погане прикріплення до стовбура і при сильному вітрі досить часто виламуються при основі», — пояснює Володимир Ветроградський.

Дендролог нагадує, що згідно Правил утримання зелених насаджень такі дії з деревами, особливо старовіковими, як тут, вважаються варварськими та їх виконавці мають притягатися до адміністративної відповідальності.

«Дерева не повернути, на жаль. Можна спробувати їх відновити, якщо вони дивом виживуть. Але якщо мешканцям по барабану на екологію, немає сенсу витрачатись», — констатує експерт.

Алла Приходько наголошує, що дерева були здоровими, росли в зеленій зоні, давали жителям затінок у літню спеку, комунікаціям не заважали, однак після роботи КП «Виробниче управління комунального господарства» м. Бориспіль залишилися лише обрубки стовбурів.

Активістка зауважує, що згідно з постановою № 559 Кабінету міністрів України «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст», дерево із втратою гілок крони більше ніж наполовину (більше ніж на 50 %) вважається пошкодженим до ступеня припинення росту (тобто до загибелі). Алла Приходько підкреслює, що видалення всіх гілок крони у дерев, як у зазначеному випадку, є грубим порушенням українського законодавства і тягне за собою адміністративну відповідальність (стаття 153 «Знищення або пошкодження зелених насаджень» Кодексу України про адміністративні правопорушення»).

«Ми як відповідальні громадяни, які сплачують податки і тим самим фінансують благоустрій територій, роботу комунальних служб і всіх гілок влади, маємо право на доступ до екологічної інформації та можемо вимагати контролю за дотриманням чинного законодавства», — заявляє вона.

Тимчасом запрацювала онлайн-мапа дерев центру Києва.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитання13 хвилин тому
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитаннягодина тому
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання3 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання3 години тому
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання5 годин тому
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання11 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора