Еколог: руйнування КГЕС позитивно вплинуло на популяції фауни у Чорному морі, але вона токсична

1 хв на прочитання23 Серпня 2024, 13:42
ФОТО: ілюстративне

Еколог попереджає чорноморських рибалок про виявлення в гідробіонтах дуже високих концентрацій іонів важких металів.

Руйнування Каховської гідроелектростанції (КГЕС) хоч і було великою трагедією для місцевої екологічної системи, проте обернулося позитивом для біорозмаїття Чорного моря. Заявив одеський еколог, керівник громадської організації «Зелений лист» Владислав Балінський.

Він багато років спостерігає за Одеською затокою та її підводним світом. Експерт вважає, що на збільшення та відновлення популяції риб, яка наразі спостерігається у Чорному морі, могло позитивно вплинути руйнування дамбі Каховської ГЕС.

Однак еколог попереджає рибалок, що багато риби і молюсків зараз стали токсичними. Вони небезпечні для споживання, оскільки накопичили багато важких металів, що потрапили в море разом з водами з КГЕС. І продовжують забруднювати води Чорного моря разом з викидами, які туди зливаються.

"Такої кількості кефалі я не бачив тут за всю історію спостереження з початку двохтисячних. Це щонайменше шість видів риби. Лобан - найбільша з них. Є абориген-сингль. Повсюдно зустрічається також дрібніший гостронос і вселенець пеленгас. Чорноморської кефалі вдосталь. Вона завжди користувалася попитом у одеситів і гостей міста. Однак, факт виявлення в деяких гідробіонтах дуже високих концентрацій іонів важких металів пестицидів та інших токсичних речовин вказує на довготривалі наслідки Каховськой диверсії. Цілорічний викид усього об'єму стічних вод останнім часом дуже ускладнює екологічну ситуацію вразливої Одеської затоці. Тому я б радив поки ще утриматися від уживання в їжу щонайменше місцевих мідій та рапанів", - зазначив Балінський.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: