Дивіться уважно і нюхайте: як вибрати черешню і не отруїтися
Яка черешня краща - жовта чи червона, і на що потрібно звернути увагу при покупці, щоб вибрати хорошу ягоду.
Черешневий сезон чекають з нетерпінням і діти, і дорослі. Ця ягода не тільки смачна, але ще й дуже корисна - але тільки свіжа та вирощена без "хімії". Як правильно вибрати черешню при покупці, на що звернути увагу, чи потрібно її куштувати і від якої ягоди краще відмовитися - розповідаємо в матеріалі.
Яка найсмачніша черешня
Найсмачніша черешня - свіжа і натуральна. Щоб вибрати таку, потрібно врахувати кілька моментів.
Як правильно вибрати черешню:
- Подивіться на шкірку
Вона повинна блищати і бути без вад. Якщо є підгнилі ділянки, то ягоду швидше за все, зірвали давно, й вона не свіжа. Якщо шкірка тьмяна і м'яка - черешня переспіла і також була зірвана давно.
- Понюхайте ягоду
Черешня повинна мати приємний аромат, без запаху гнилі або бродіння - якщо такий є, ягода почала псуватися.
- Зверніть увагу на плодоніжки
Добре, якщо черешня з "хвостиком" - чим він зеленіший, тим свіжіша ягода. Якщо "хвостик" засох - черешню зірвали давно.
Не дуже добре, якщо вся ягода без плодоніжок - тоді вона вже могла "набратися" мікробів у місці відриву.
- Подивіться на улоговинку біля плодоніжки
Там, де плодоніжка прикріплюється до ягоди, є улоговинка - перевірте, чи немає там білястого нальоту. Такий наліт залишається, якщо ягоду відносно недавно обробляли отрутохімікатами. Якщо таку черешню покуштувати, то з'явиться неприємне пощипування у роті. Це точна ознака "хімії", й такою ягодою можна отруїтися.
Яка черешня краща - жовта чи червона
Черешня не лише смачна, але й дуже корисна:
- містить багато вітаміну С - в 100 г ягоди близько 20% добової потреби;
- зміцнює імунітет завдяки вмісту магнію, марганцю, заліза, міді, калію і кальцію;
- містить багато калію, тому корисна при високому артеріальному тиску і підвищеному холестерині;
- допомагає при анемії;
- корисна для зору.
І до всього черешня не зашкодить фігурі - в 100 г всього 50-56 ккал.
Колір черешні може бути від білого до темно-вишневого - залежить від сорту.
Вважається, що чим темніша ягода, тим вона більш корисна. У темних сортах міститься більше пігментів каротиноїдів і антиоксидантів флавоноїдів, які уповільнюють старіння і захищають від ракових захворювань, а антиоксиданти антоціани протистоять хворобам серця і ожирінню.
У той же час білі сорти черешні радять вживати діткам і дорослим, які схильні до алергії.
Яка найсолодша черешня? Солодкість ягоди теж залежить від сорту, але темні сорти найчастіше солодші білих - тут кожен вибирає, що йому більше подобається. Правда, куштувати черешню при покупці на ринку все ж не радять - ягоду попередньо потрібно помити.