Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Дуділи в дудки, били в барабани: відбувся перший пікет в історії Міндовкілля (фото, відео)

Дуділи в дудки, били в барабани: відбувся перший пікет в історії Міндовкілля (фото, відео)

Протестують проти "чистки" Червоної книги

2 хв на прочитання07 Вересня 2020, 18:35
Фото Олега Листопада Фото Олега Листопада
Поділитись:

Екоактивісти провели сьогодні, 7 вересня пікет під Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів. Вони рубали та пиляли дрова, били у барабани і вимагали від чиновників захистити рідкісні рослини. Акція має привернути увагу до двох головних причин зникнення рідкісних рослин: неконтрольованих рубок та розорювання степів.

 

Це перший такий захід в історії цього міністерства. Нагадаємо, що у серпні 2019 уряд Гончарука об’єднав Мінприроди з Міненерго. Гібрид виявився не живучим, і після 9 місяців протестів екоактивістів екоміністерство було відновлено під новою назвою в травні 2020.

На думку низки екоорганізацій, відновленому відомству вже час завершити бюрократичні процедури з переоформлення повноважень і почати активно працювати. Зокрема, час чітко висловитись щодо розвитку Червоної книги та неприйнятних, на думку активістів, пропозицій деяких чиновників від академічної науки щодо зменшення числа видів, занесених до ЧКУ.

Дискусія директора КЕКЦ Володимира Борейка (зліва) та заступника міністра Ірини Ставчук (праворуч) на ґанку Міндовкілля. Фото Олега Листопада

 

Заступник міністра з питань заповідного фонду за збереження біорізноманіття Олександр Краснолуцький (праворуч) обіцяє вислухати усі аргументи екоактивістів

Як ми вже писали, степові площі швидко зникають через оранку, спроби (як правило невдалі) заліснення, забудову, створення на них сміттєзвалищ тощо. А там, де ковили ще залишилися, вони страждають через постійне випалювання. Ми в Київській області в цьому році  дослідили 19 степових курганів і 8 ділянок степових валів. Ковила волосиста знайдена лише в чотирьох місцях. Хоча ще десять років тому, коли ми проводили аналогічне дослідження, вона зустрічалася в дев’яти локаціях.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко