Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Друзі по розлученню»: нова тенденція в Китаї — матері-одиначки об'єднуються, аби разом ростити дітей

«Друзі по розлученню»: нова тенденція в Китаї — матері-одиначки об'єднуються, аби разом ростити дітей

59,4 % розлучених жінок у Китаї отримують мало або взагалі не отримують аліментів на дітей.

2 хв на прочитання17 Червня 2024, 14:52
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

У Китаї з'явилася тенденція, коли люди розміщують повідомлення в соціальних мережах, шукаючи «партнера для розлучення». Мета полягає в тому, щоб звести двох раніше одружених людей — переважно одиноких матерів — разом для створення нових домогосподарств, де вони зможуть підтримувати одне одного, розділяючи витрати на проживання та догляд за дітьми. Про це розповідає South China Morning Post.

Проблеми після розлучення

Зростання кількості партнерств після розлучення за участю одиноких матерів зумовлене насамперед практичними проблемами, з якими вони стикаються після розлучення з подружжям.

Багато з них змушені працювати, щоб оплачувати рахунки, що ускладнює їхню здатність піклуватися про своїх дітей.

За даними China Women's News, опитування 271 одинокої матері показало, що 59,4 % з них ніколи не отримували аліментів від своїх колишніх чоловіків, а ті, хто отримував, часто отримували виплати, менші за ті, що були призначені судом.

У цьому контексті створення позашлюбних союзів розглядається як рішення для багатьох матерів-одиначок, в якому одна сторона може працювати, щоб заробляти, а інша — піклуватися про дітей і домашні справи.

Іноді таку угоду зображують як символ жіночої незалежності.

Плюси і мінуси

Нова схема може здатися найкращим варіантом, але експерти попереджають, що вона може створити проблеми.

Серед позитивних аспектів такого партнерства — спільні ігри дітей і спільне приготування їжі матерями.

Багато інтернет-оглядачів також вважають, що це безпрограшна ситуація, і пишуть такі коментарі, як «Життя набагато краще без цього надокучливого чоловіка і з сильним помічником замість нього».

Однак Чень Іцзюнь, дослідник Китайської академії соціальних наук, попереджає, що збіднілі матері-одиначки насправді є новою вразливою групою, особливо в містах.

«Особливо ті, що мають низьку освіту і не мають навичок, які до розлучення повністю залежали від своїх чоловіків. Їх економічна незалежність дуже низька, що робить надзвичайно складним забезпечення життя після розлучення», — сказала вона.

Крім того, «партнерські сім'ї» не є юридично захищеними згідно з чинним китайським сімейним законодавством.

Багато науковців, які вивчають «партнерство для догляду за літніми людьми», вказують на те, що позашлюбне співжиття може призвести до потенційних майнових суперечок і порушень прав.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.