Дослідження: вино пити можна, та є умова
Вживання вина може бути корисним для здоров’я серця, переконалися вчені.
Згідно з новим дослідженням, вживання вина може бути корисним для здоров’я серця. Загалом, науковці дозволили пити вино, та за однієї важливої умови.
Результати нового дослідження, яке було проведено на групі іспанців, що дотримуються середземноморської дієти, показали, що вживання невеликого келиха вина на день знижує ризик серцево-судинних захворювань, інфарктів або інсультів до 50 відсотків. Позитивний ефект спостерігався серед людей старше 60 років із високим ризиком таких захворювань. У той же час дослідники кажуть, що цей захисний ефект був втрачений у людей, які пили більше одного келиха на день.
“У цьому дослідженні вивчається важливість помірного споживання вина в рамках здорового харчування, такого як середземноморська дієта.Досі ми вважали, що 20 відсотків позитивних ефектів середземноморської дієти можна пояснити помірним споживанням вина, але, враховуючи результати, цей показник може бути ще вищим.”, – сказав експерт із харчування, старіння та серцево-судинних ризиків Барселонського університету, провідний автор дослідження Рамон Строх.
Однак багато експертів критично ставляться до результатів дослідження, вказуючи на відомі ризики вживання алкоголю.
Експерт із харчування з Британського кардіологічного фонду Трейсі Паркер зазначила: “Це дослідження показує, що вживання вина в помірних кількостях може знизити ризик серцево-судинних захворювань, але це не означає, що можна випити пляшку вина”.
“Добре відомо, що надмірне вживання алкоголю шкодить здоров’ю серця, – додала вона. – Вживання занадто великої кількості алкоголю підвищує ризик серцево-судинних захворювань та викликає інші проблеми, такі як високий кров’яний тиск, деменція, проблеми з печінкою та деякі види раку”.
Ще одна проблема, яку вказують експерти, полягає в тому, що багато людей неправильно вимірюють фактичну кількість напою, коли йдеться про те, пити вино чи не пити.
Стандартна порція вина становить лише близько 120 мілілітрів, але багато людей споживають більше. Люди часто кажуть, що вино корисне для серця. Та надмірне вживання вина йому таки шкодить.
Цей аналіз є частиною більш масштабного дослідження в Іспанії, присвяченого впливу середземноморської дієти на людей, схильних до ризику серцевих захворювань. У ньому взяли участь 1232 особи, які наражалися на ризик з різних причин. Мова про діабет 2 типу, куріння, високий рівень холестерину, високий кров’яний тиск, ожиріння або спадковість серцевих захворювань. Усі вони розповіли експертам про свій підхід до алкоголю.
Більше новин читайте на GreenPost.