Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Енерго
  • Дослідження «Огляд світової енергетики 2019» підкреслює глибокі протиріччя світової енергосистеми

Дослідження «Огляд світової енергетики 2019» підкреслює глибокі протиріччя світової енергосистеми

7 хв на прочитання20 Листопада 2019, 16:18
Поділитись:

Опубліковано Міжнародним агентством з енергетики.

Переклад: GreenPost.

Глибокі протиріччя визначають сучасний світ енергетики. Дисонанс між гарно забезпеченими нафтовими ринками та зростаючою геополітичною напругою та невизначеністю. Невідповідність між все більшими обсягами викидів парникових газів та недостатністю регулятивних механізмів щодо обмеження цих викидів відповідно до міжнародних кліматичних цілей. Розрив між обіцянкою енергетики для всіх та відсутністю доступу до електроенергії для 850 мільйонів людей у всьому світі.

Огляд світової енергетики 2019 – основне дослідження Міжнародного агентства з енергетики, яке детально фіксує ці зростаючі переломи. Воно пояснює вплив сьогоднішніх рішень на енергетичні системи завтра, а також описує шлях, який дає змогу світові досягти цілей, що стосуються клімату, доступу до енергії та якості повітря, звертаючи увагу на надійність та доступність енергії для зростаючого світового населення.

Як завжди, рішення, ухвалені урядами, є критичними для майбутнього енергетичної системи. Це стає очевидним завдяки розбіжностям між сценаріями Дослідження, які відображають різні шляхи, якими може піти світ найближчими десятиліттями, залежно від політики, інвестицій, технологій та інших виборів, які сьогодні роблять ті, хто приймають рішення. Разом ці сценарії мають на меті вирішити фундаментальне питання – як дістатися звідти, де ми є зараз, туди, куди ми прагнемо.

Шлях, яким зараз іде світ, показано у Сценарії поточної політики, який дає базову картину того, як розвиватимуться глобальні енергетичні системи, якщо уряди не змінять існуючу політику.

У поточному сценарії попит на енергію збільшується на 1,3% на рік до 2040 року, що призведе до перенапруження усіх аспектів енергетичних ринків та тривалого значного зростання викидів, пов'язаних з енергетикою.

Сценарій заявлених політик, раніше відомий як Сценарій нових політик, включає в себе сьогоднішні політичні наміри та цілі на додаток до наявних заходів. Його мета – продемонструвати наявні плани та проілюструвати їхні наслідки. Майбутнє, викладене в цьому сценарії, все ще далеке від надійного та сталого енергетичного майбутнього. Сценарій описує світ 2040 року, коли сотні мільйонів людей все ще залишатимуться без доступу до електроенергії, де показник пов'язаних із забрудненням передчасних смертей залишатиметься приблизно на сьогоднішньому підвищеному рівні, а викиди вуглекислих газів спричинять серйозні наслідки від зміни клімату.

Сценарій стійкого розвитку вказує на те, що потрібно зробити по-іншому для повного досягнення кліматичних та інших енергетичних цілей, які поставили собі розробники політики у всьому світі. Досягнення цього сценарію – шлях, повністю узгоджений з Паризькою угодою, спрямованою на утримання підвищення глобального рівня температури значно нижче 2°C та здійснення зусиль щодо її обмеження до 1,5°C, - вимагає швидких і широкомасштабних змін у всіх частинах енергетичної системи. Різке скорочення викидів досягається завдяки безлічі палив та технологій, що забезпечують ефективні та економічно ефективні енергетичні послуги для всіх.

"Що нам надзвичайно чітко зрозуміло з цьогорічного Дослідження – немає єдиного чи простого рішення для трансформації глобальних енергетичних систем",

- стверджує доктор Фатіх Бірол, виконавчий директор Міжнародного агентства з енергетики. "Багато технологій та палив відіграють значну роль у всіх галузях економіки. Нам потрібне сильне лідерство з боку політичних структур, оскільки уряди несуть найбільшу відповідальність за свої дії і мають найбільший простір для формування майбутнього".

У Сценарії заявлених політик попит на енергетику збільшується на 1% на рік до 2040 р. Низьковуглецеві джерела у яких переважає сонячна фотовольтаїка (метод перетворення сонячної енергію в електричну – ред.) забезпечують більше половини цього приросту, а природний газ складає ще третину. Попит на нафту зменшується в 2030-х роках, а використання вугілля зменшується також. Деякі частини енергетичного сектору, де переважає електроенергія, зазнають швидких перетворень. Деякі країни, зокрема ті, що прагнуть «нульових» викидів, значно переформовують усі аспекти їхнього постачання та споживання.

Однак імпульс екологічної енергії недостатній, щоб компенсувати наслідки зростаючої світової економіки та зростаючого населення. Зростання викидів сповільнюється, але не досягає максимально низького рівня до 2040 року.

Виробництво сланців із Сполучених Штатів буде залишатися на високому рівні довше, ніж планувалося раніше, переформовуючи глобальні ринки, торгові потоки та безпеку. У Сценарії заявлених політик щорічне зростання видобутку США сповільнюється значними темпами за останні роки, але на США все ще припадають 85% приросту від світового видобутку нафти до 2030 року та 30% приросту від видобутку газу. До 2025 року загальний обсяг видобутку сланців у США (нафта і газ) випереджає загальний видобуток нафти і газу в Росії.

"Революція сланців підкреслює, що швидка зміна енергетичної системи можлива, коли початковий поштовх до розвитку нових технологій доповнюється сильними ринковими стимулами та масштабними інвестиціями", - зазначає доктор Бірол.

"Ефекти вражають, однак американські сланці зараз виступають сильною противагою зусиллям упорядкувати нафтові ринки".

Більш високий обсяг виробництва США зменшує частку країн-членів ОПЕК та Росії в загальному видобутку нафти, який в 2030 р. знизиться до 47% з 55% в середині 2000-х. Але яким би не був шлях енергетичної системи, світ на довгі роки покладатиметься в значній мірі на постачання нафти з Близького Сходу.

Поряд із важким завданням приведення викидів на стійку траєкторію, енергетична безпека залишається найважливішим питання для урядів в усьому світі. Традиційні ризики не зникли, а нові небезпеки, такі як кібербезпека та екстремальні погодні умови, потребують постійної пильності. Тим часом, тривала трансформація електроенергетики вимагає від політиків швидко рухатися в ногу з технологічними змінами та зростаючою потребою у гнучкому функціонуванні енергосистем.

«Світ повинен терміново та дуже чітко зосередитися на зменшенні глобальних викидів. Це вимагає створення великої коаліції, яка охоплюватиме уряди, інвесторів, компанії та всіх інших, хто прагне боротися зі змінами клімату»,

- зазначає доктор Бірол.

"Наш сценарій сталого розвитку розроблений так, щоб допомогти керівництву членів такої коаліції в їхніх намаганнях вирішити масштабні кліматичні виклики, які стоять перед усіма нами", - стверджує науковець.

Різкий підйом підвищення енергоефективності є тим елементом, який найбільше сприяє наближенню світу до Сценарію сталого розвитку. Наразі підвищення ефективності сповільнюється: показник 1,2% у 2018 році становить приблизно половину середнього показника з 2010 року та залишається набагато нижчим від необхідних 3%.

Електроенергія – одне з небагатьох джерел енергії, споживання якого зростатиме протягом наступних двох десятиліть у Сценарії сталого розвитку. Частка кінцевого споживання електроенергії випереджає долю нафти, сьогоднішнього лідера, до 2040 року. На вітрові та джерела сонячної енергії припадає майже увесь приріст виробництва електроенергії.

Постановка систем електроенергії на стійкий шлях вимагатиме більше, ніж просто додавання більшої кількості відновлюваних джерел енергії. Світ також повинен зосередитися на викидах, які "заблоковані" в існуючих системах. За останні 20 років на Азію припадало 90% усіх світових потужностей, які працюють на вугіллі, і у них, можливо, ще тривалий термін експлуатації. Цьогорічне Дослідження розглядає три варіанти скорочення викидів від спалювання вугілля промисловими агрегатами: встановити додаткове обладнання для збору, утилізації та зберігання вуглецю або обладнання для спалювання біомаси; змінити їх, щоб зосередитись на забезпеченні адекватності та гнучкості системи; або відмовитися від їхнього використання раніше, ніж планувалося.

Читайте також: Formula 1 скорочує викиди вуглекислого газу

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Більше з GreenPost
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання43 хвилини тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання2 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання2 години тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання4 години тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання5 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання5 годин тому