Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Дослідники виявили 10 000-річну кам'яну стіну на дні Балтійського моря — ймовірно, рукотворну

Дослідники виявили 10 000-річну кам'яну стіну на дні Балтійського моря — ймовірно, рукотворну

Експерти припускають, що так званий Блінкерволл використовувався для полювання на північного оленя.

2 хв на прочитання14 Лютого 2024, 01:21
Графічна реконструкція кам'яного валу з Інституту досліджень Балтійського моря ім. Лейбніца у Варнемюнде показує, як могла виглядати Блінкерова стіна понад 10 000 років тому. Фото: Міхал Грабовський Графічна реконструкція кам'яного валу з Інституту досліджень Балтійського моря ім. Лейбніца у Варнемюнде показує, як могла виглядати Блінкерова стіна понад 10 000 років тому. Фото: Міхал Грабовський
Поділитись:

Дослідники виявили на дні Балтійського моря в Мекленбурзькій затоці кам'яну стіну, якій, імовірно, понад 10 000 років. Стіна розташована приблизно за 10 км на північний захід від міста Рерік на глибині близько 21 м, пише в науковому журналі PNAS дослідницька група. Експерти припускають, що так званий Блінкерволл був створений мисливцями та збирачами в кам'яну добу й використовувався для полювання на північного оленя. Місце було затоплене лише близько 8 500 років тому. Про це розповідає Die Zeit.

Вал складається з майже 1700 каменів, має довжину 971 м, ширину до 2 м і висоту переважно до 1 м. Це одна з найстаріших рукотворних мисливських споруд у світі й одна з найбільших споруд кам'яної доби в Європі, пише дослідницька група. Подібні мега-споруди кам'яної доби було знайдено в інших частинах світу в останні роки — в Європі, проте вони були практично невідомі до цього часу.

Блінкерську стіну виявили випадково у вересні 2021 року під час картографування. 1 673 камені валу мають об'єм майже 53 м3 і разом важать понад 142 т. Більшість із них важать значно менше 100 кг.

На думку дослідницької групи, природні причини виникнення споруди — такі як цунамі, відступ льодовиків або підводні течії — вкрай малоймовірні. Інші людські втручання також малоймовірні як причини. Натомість можна припустити, що мисливці використовували це місце для полювання на оленів. Група ще не датувала споруду. Оскільки регіон уже був вкритий лісом близько 9800 років тому й із того часу олені проходили повз нього рідше, тому дослідники вважають, що така споруда вже не мала би сенсу в той час.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.