Засолити горбушу вдома? Чому б ні — адже за дотримання нескладних умов можна отримати бюджетну, але дуже смачну рибу. З солоною горбушею готують багато страв: бутерброди, канапе, салати й інші закуски. Про це розповідають «Здорові люди».
Є кілька способів засолювання горбуші: суха, в розсолі та в маринаді. Можна солити рибку цілком, у вигляді пластів філе, шматочками та скибочками. Від нарізки залежить час засолювання.
Для засолювання підходить як свіжа риба охолоджена, так і заморожена. Другий варіант навіть кращий — якщо в рибі є бактерії, через низьку температуру вони загинуть.
При виборі замороженого горбуша зверніть увагу на форму тушки. Якщо її деформовано, рибу кілька разів заморожували. У такому продукті менше користі, і смак не такий насичений.
М'ясо горбуші має бути рожевим або темно-рожевим. Якщо воно біле, риба вже розморожувалась або була виловлена відразу після нересту, тому містить мало корисних речовин.
Рибу краще розморожувати поступово: спочатку кілька годин у холодильнику і потім за кімнатної температури. Не варто розморожувати горбушу в мікрохвильовій печі чи теплій воді — так вона буде розсипатися на шматочки при нарізці.
Перед засолювання горбушу потрібно випатрати (якщо тушка), відрізати голову, очистити від луски, видалити плавці. Залежно від переваг рибу можна залишити зі шкіркою чи зняти.
Підготовлену рибу помити під проточною водою зовні та всередині, добре обсушити паперовим рушником і за необхідності нарізати на порційні шматки. Видалити кістки.
Солити рибу краще у скляній, керамічній або пластиковій посудині.
При засолюванні в розсолі важливо, щоб тушку повністю вкривала рідина.
Сіль краще використовувати велику чи середню, йодовану для цього не варто брати.
Засолена горбуша зберігається у холодильнику до 5 днів.
Приготування риби за цим способом вимагатиме від доби (виходить малосольна) до декількох днів (солона).
Інгредієнти:
горбуша — 1 кг;
сіль — 2 ст. л.;
цукор — 1 ст. л.
Приготування.
Підготовлену рибу нарізати так, аби вийшло два філе. Видалити кісточки.
У мисці змішати цукор і сіль і рівномірно натерти сумішшю рибу з обох боків.
З'єднати дві частини разом, придавити вантажем і залишити на кілька годин. Потім загорнути у харчову плівку та відправити в холодильник. Через добу горбуша буде малосольною, її можна використовувати для їжі.
А через 2-3 дні риба стане добре засоленою.
Перед подачею засолену горбушу нарізати на скибочки і збризкати олією.
Подавати засолену таким способом рибу можна як невеликих рулетиків, наповнених ніжним сиром.
Інгредієнти:
горбуша — 1 шт. (близько 1,5 кг);
сіль — 1 ст. л.;
цукор — 1 ч.л.;
рослинна олія — 100 мл;
перець чорний, коріандр — до смаку.
Приготування.
Підготовлену горбушу нарізати невеликими шматочками.
У невеликій мисці змішайте сіль і цукор. Потім потрібно викласти перший шар риби в миску, змастити маслом, посипати сумішшю солі та цукру, чорним перцем і коріандром.
Повторюйте шари, доки не закінчиться риба.
Закрити посудину та поставити в холодильник мінімум на 5 годин.
Лимон надає засоленій рибі неповторного аромату.
Інгредієнти:
філе горбуші — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
лимонний сік — 3 ст. л.;
білий винний оцет — до смаку;
червоний перець (цілісний) — за смаком;
сіль за смаком;
петрушка (свіжа).
Приготування.
Горбушу нарізати тонкими скибочками (для цих цілей чудово підійде трохи підморожена риба).
Часник дрібно нарізати, викласти в миску і додати до нього лимонний сік, оцет, дрібно нарізаний червоний перець і сіль. Ретельно перемішати.
Викласти скибочки риби в посуд для маринування, залити маринадом і перемішати таким чином, аби кожна скибочка була вкрита.
Прибрати у прохолодне місце на 4-5 годин.
При подачі засолену горбушу посипати нарізаною петрушкою.
При засолюванні, крім кропу, можна додати будь-яку іншу дрібно покришену зелень.
Інгредієнти:
горбуша — 1 кг;
велика сіль — 3 ст. л.;
цукор — 3 ст. л.;
свіжий кріп — 200 г.
Приготування.
Підготовлену рибу обробити на філе. Видалити кістки та зняти шкіру.
Кріп ретельно промити й обсушити. Жорсткі частини видалити, інше довільно порізати.
Змішати сіль і цукор, добре втерти суміш у рибне філе з обох боків.
У миску, де солитиметься риба, покласти третину кропової суміші. Згори викласти рибне філе, потім шар кропу, другий шар рибного філе та кріп, що залишився.
Накрити посудину з рибою та поставити зверху вантаж, наприклад, трилітрову банку з водою.
Зберігати за кімнатної температури 8 годин, потім поставити в холодильник на 2 дні.
Потім дістати рибу, видалити надлишки кропу. Нарізати скибочками рибу і подавати.
Інгредієнти:
горбуша — 1 шт.;
вода — 1 л;
цукор — 150 г;
сіль — 150 г;
гірчиця — 30 г;
лавровий лист — 2 шт.;
запашний перець — за смаком.
Приготування.
Попередньо очищене філе поділити на невеликі шматочки.
Воду довести до кипіння, додати сіль, цукор, перець і лавровий лист. Вимкнути та дати охолонути до кімнатної температури.
Додати гірчицю та ретельно перемішати. Готовим розсолом (кімнатної температури) залити горбушу.
Залежно від розміру шматочків горбуша може бути готова вже через 3 години. Для засолювання великих шматків потрібно більше часу.
Перед подачею рибу слід дістати з маринаду й обсушити.
За цим рецептом малосольна горбуша буде готова вже через 1-2 години і стане дуже смачною та ніжною.
Інгредієнти:
горбуша — 1 шт.;
вода — 1 л;
сіль — 5 ст.;
рослинна олія — 150 мл;
цибуля (салатна) — 1 шт.
Приготування.
Підготовлену рибу нарізати шматочками і викласти в глибоку посудину.
Щоби приготувати розсіл, в кип'ячену воду, що остигнула, потрібно додати сіль і розмішати до розчинення. Залити рибу.
Залишити залиту розсолом горбушу на годину при кімнатній температурі.
За цей час цибулю почистити та нарізати тонкими півкільцями.
Через годину засолену рибу дістати й обсушити, викласти у глибоку тарілку чи миску. Зверху посипати нарізаною цибулею і залити олією.
Прибрати у прохолодне місце щонайменше на годину.
Маринована горбуша може зберігатись у холодильнику в герметичному контейнері до 3 днів. Перед використанням маринад треба злити, а рибу заправити олією.
Інгредієнти:
філе горбуші — 0,5 кг;
апельсини — 2 шт.;
лимон — 1 шт.;
рослинна олія;
кріп (свіжий або сушений);
сіль, свіжомелений чорний перець і рожевий перець — за смаком;
гранат (за бажанням) — ½ шт.
Приготування.
Філе риби нарізати тонкими скибочками і розкласти на тарілці, щоб вони не накладалися один на одного.
З лимона й одного апельсина вичавити сік і вилити в миску. Додати 2-3 ст. рослинної олії та трохи солі.
Збити виделкою до однорідності й залити горбушу. Накрити харчовою плівкою та залишити маринуватися щонайменше на 30-40 хвилин.
Для досягнення більш інтенсивного смаку можна збільшити час.
Коли риба почне змінювати колір (місцями вона може стати білуватою), маринад потрібно злити, а рибу розкласти на тарелі сервірування.
Другий апельсин почистити та розділити на часточки.
Збризкати мариновану горбушу олією, невеликою кількістю апельсинового соку, посипати свіжомеленим чорним перцем і кропом.
Прикрасити часточками апельсина, рожевим перцем і зернами граната.
Більше новин читайте на GreenPost.