Догори
Дати відгук

Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу

Одягатися не з нагоди, а задля досягнення бажаного настрою стало трендом останніх років.

5 хв на прочитання19 Квітня 2024, 18:43
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Чи знаєте ви, що носячи одяг певного кольору, текстури чи стилю, можна стимулювати вивільнення дофаміну — нейромедіатора, який виробляє наш мозок? Про це розповідають «Здорові люди».

Іноді дофамін називають гормоном радості, хоча скоріше він є елементом «системи винагороди» мозку, таким собі «пряником», що дає відчуття задоволення. Своєю чергою це дозволяє нам почуватися наповненими життєвою енергією, бадьорими й активними, перебувати у доброму самопочутті та настрої.

Донн Карен, психолог моди, авторка книги «Вдягни своє найкраще життя», яку The New York Times назвала «доктором одягу», придумала та ввела в ужиток термін «дофамінова пов'язка». Він має на увазі природне підвищення рівня дофаміну та покращення настрою за рахунок вибору правильного вбрання.

На думку Карен, дофаміновий сплеск можна отримати, одягаючи яскраві, химерні предмети гардеробу, різних кольорів і принтів, крою та силуетів, що не поєднуються один з одним.

«Дофамінова пов'язка» швидко стала популярною у соціальних мережах, де модні акаунти, розкручені блогери та публічні персони швидко підхопили цю тенденцію. Одягатися не з нагоди, а задля досягнення бажаного настрою стало трендом останніх років. Помітно виріс запит на одяг із паєтками, блискітками, сміливими принтами та насиченими квітами.

Ще пандемія COVID-19 дуже чітко дала зрозуміти, що у житті немає нічого певного — отже, жити треба тут і зараз, отримуючи задоволення всіма доступними, але безпечними способами. І нема нічого простішого, доступнішого та безпечнішого, ніж одягати і носити те, що хочеш. Для одних людей це певна посадка чи силует, для інших — колір, принт чи текстура. Лейби та ціна вбрання не мають значення. Вибір на користь того одягу, який дозволяє почуватися добре і комфортно. А коли ми почуваємося добре, приходить впевненість у собі й у своїх можливостях.

Отже, як вибрати одяг, який підніме рівень дофаміну і наповнить енергією?

Є кілька правил дофамінового гардеробу.

Визначте, як ви почуваєтеся. Дофаміновий одяг — це одяг, що відповідає настрою, який ви хочете створити. Тому перший крок — прислухайтеся до себе та вирішіть, із яким настроєм хочете прожити сьогоднішній день. Доктор Карен пропонує саме з цього починати день: прислухаючись до відчуття себе, до того, які кольори, текстури та принти, елементи та декор в одязі допоможуть покращити настрій, зроблять вас щасливішими, у чому вам буде комфортно та спокійно за поточних обставин і майбутніх протягом дня у подіях та справах. Одягайте саме те, що підказує внутрішній стан, стан душі.

Почніть зі свого гардеробу. Один із найпопулярніших аспектів дофамінового одягу полягає в тому, що не потрібно купувати нічого нового чи кардинально міняти гардероб, аби почуватися щасливим та енергійним. Усе необхідне, швидше за все, є у вашій шафі. Придивіться уважніше. Напевно, там є одяг, який ви дуже любите, але вважаєте придатним лише для урочистих випадків. Сукні, надто яскраві (на ваше ж переконання) для буднів. Спідниці, блузи, штани, взуття, які ви боїтеся поєднувати між собою чи бережете для якихось особливих днів. Слухайте! Той самий урочистий, яскравий, особливий день — сьогодні. І завжди!

Черпайте натхнення з доступних джерел. Часто ми боїмося повторювати в реальному житті побачені в соціальних мережах образи, боячись, що на нас ці вбрання сидітимуть не так і справлятимуть не те враження. Але найчастіше цей страх оманливий. Будь-яке, навіть найгламурніше чи химерне вбрання можна адаптувати до реального життя, зробивши його носибельним і водночас неординарним, втіливши не весь образ цілком, а взявши з нього ідеї, наприклад, колірних рішень, поєднання фактур або силуетів. Просто дозвольте собі бути сміливішими.

Навіть перегляд відео про дофамінову пов'язку може дати вам заряд натхнення.

Використовуйте кольоротерапію. Кольорова терапія, або хромотерапія використовувалася протягом століть, аби допомогти збалансувати енергію тіла й навіть відновити фізичне та психічне здоров'я. Хоча було доведено, що різні кольори викликають різні емоції, наші особисті почуття до кольору дуже суб'єктивні. Тому важливо вибирати для себе одяг тих відтінків, які роблять щасливими та впевненими у собі саме вас, незалежно від модних тенденцій і напрямків.

Поекспериментуйте з текстурою. Хоча колір важливий для дофамінової пов'язки, текстура теж відіграє важливу роль. Такі тканини, як тюль, оксамит, атлас, полотна, що імітують в'язання гачком або на спицях, знову стають популярними. Гра з текстурою, особливо способами, з якими раніше ви не експериментували, може дати вам заряд дофаміну. Донн Карен вважає, що міксування та поєднання предметів одягу різних текстур в одному вбранні не тільки допомагає створити оригінальний і яскравий образ, але також може позитивно впливати на ваше самопочуття.

Починайте з малих доз. Будь-які зміни найкраще вводити у своє життя поступово, особливо якщо ви не знаєте, з чого почати. Наприклад, збираючи вбрання на наступний день, додайте до звичного образу один оригінальний предмет — це може бути яскрава сукня, ефектна пара туфель або навіть незвичайний аксесуар, що чіпляє погляд. Почніть з малого, поступово, день за днем, додаючи в образ родзинки. І так доти, доки не досягнете повної гармонії із собою, своїм внутрішнім бажанням щодня бути в ресурсі та позитиві. Тоді компроміси вам більше не знадобляться. Так ви навчитеся шукати і знаходити радість у всьому, навіть якщо це буде нетривіальне, ефектне і своє вбрання, що виділяється в загальній масі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.