Догори
Дати відгук

Дніпрянин встановив домашню електростанцію, аби зменшити суми в платіжках за світло

Усе залежить від погодних умов, як світить сонце

2 хв на прочитання05 Грудня 2020, 13:49
Суспільне Суспільне
Поділитись:

Комунальні послуги стають дедалі вартісними, саме тому провокуючи людей шукати альтернативи в обігріві своїх помешкань. 

Сергій Торецький власноруч встановив сонячну електростанцію на даху свого приватного будинку у селищі Горького.  Чоловік розповів Суспільному , що станція генерує понад 25 тисяч кВт на рік, більшість альтернативної енергії повертає у електромережі. До цього він  опалював будинок газом: вирішив перейти на альтернативну енергію, аби зменшити суми у платіжках за світло.

Власник домашньої електростанції розповідає,  що усе залежить від погодних умов, як світить сонце. Оскільки станція на 30 кВт, то у середньому виробляє 25 тисяч кВт на рік. На власні потреби йде близько 10 відсотків від цієї потужності.   При гарній погоді за 9 годин генерується близько 4 кВт. Цього вистачає, аби працювало усе, окрім електроопалення.

Сергій говорить, що домашня сонячна електростанція – задоволення не з дешевих, та й термін окупності близько 5 років. Але завдяки їй можна і зекономити, і заробити. Надлишок енергії продає у мережу за "зеленим" тарифом: "Абоненти, які встановили сонячні електростанції до кінця 2019 року продають електроенергію у мережу за тарифом 18,3 євроцентів. Після 1 січня 2020 тариф впав на 10 відсотків, вийшло 16 євроцентів за 1 кВт".

За словами  директора компанії «Дніпровські енергетичні послуги» Юрія Федька, сонячні електростанції області згенерували 116 мільйонів кВт за рік, 90 відсотків енергії повернули у мережі для інших споживачів.  Загалом по області 3909 домашніх електростанцій. Лідерами є Новомосковський, Нікопольський та Криворізький райони.

Відомо як Україна підтримає виробників «зеленої» енергії у 2021 році.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.