Дієтолог назвав продукти, які швидко підвищують гемоглобін
Найчастіше причиною низького рівня гемоглобіну стає дефіцит заліза в організмі.
Дієтолог пояснив, які продукти обов’язково повинні бути присутніми в раціоні харчування людей із залізодефіцитною анемією. Для хорошого здоров’я та протидії вірусам та бактеріям кожній людині важливо мати нормальний рівень гемоглобіну.
Гемоглобін — це основний компонент червоних кров’яних тілець — еритроцитів. Він відіграє ключову роль у газообміні та постачанні кисню до клітин.
Найчастіше причиною низького рівня гемоглобіну стає дефіцит заліза в організмі. Цей стан призводить до хронічного головного болю, слабкості, втрати концентрації уваги, швидкої стомлюваності, а в деяких випадках – до втрати свідомості та болю в серці.
Які продукти добре піднімуть гемоглобін?
Щоб не дізнатися на своєму прикладі, чим загрожує дефіцит заліза, слід регулярно перевіряти його рівень, здаючи аналіз крові. При перших ознаках зниження важливого показника, слід переглянути раціон харчування та збагатити його продуктами, багатими на залізо.
За словами дієтолога Сергія Панкова, у великих кількостях залізо міститься в:
- печінці,
- червоному м’ясі,
- гранатах,
- шпинаті,
- морепродуктах,
- яблуках,
- хурмі.
"Найбільше заліза у продуктах тваринного походження, наприклад, у м’ясі. Тому веганам та вегетаріанцям треба особливо уважно стежити за рівнем заліза в організмі і, можливо, вдаватися до допомоги спеціаліста, щоб правильно вибудувати раціон", – каже Панков.
Однак отримати необхідний мікроелемент можна і з рослинних продуктів: спіруліни та сушених грибів. Примітно, що разом із залізом вони забезпечать організм різними мінералами (кальцій, магній цинк), вітамінами та антиоксидантами, які не лише допоможуть уникнути анемії, а й позитивно вплинуть на організм — у тому числі уповільнять старіння
До слова, варто знати, як слід споживати продукти, щоб залізо засвоювалося правильно.