Дієта з помірним споживанням продукції тваринництва допоможе зменшити викиди парникових газів

1 хв на прочитання16 Серпня 2024, 06:50
Ілюстрація: GoodRx Health

Дотримання дієти EAT-Lancet може скоротити глобальні викиди парникових газів на 17%.

Щоб зменшити об'єм викидів парникових газів і, зокрема, небезпечного метану та вуглецю, науковці пропонують скоротити обсяги споживання м'яса і, відповідно, тваринництва на планеті. Мовляв, менше будемо їсти, менше вироблятимемо і вирощуватимемо - менше газів спродукують тварини в атмосферу. Дієтологи під цю ідею вже мають розроблені і випробувані даєти. Одна з них - EAT-Lancet - може скоротити глобальні викиди парникових газів, пов’язаних із харчуванням, на 17%.

Дослідники проаналізували дані про споживання 140 видів продуктів харчування в 139 країнах. Як виявилося, більше половини населення світу споживають занадто багато м’яса і молочних продуктів. Результати свого дослідження вчені опублікували в журналі Nature Climate Change.

Якби ці люди почали харчуватися за принципами EAT-Lancet, це б дозволило скоротити викиди на 32,4%. Дієта EAT-Lancet, розроблена 2019 року, передбачає переважне споживання рослинної їжі з помірним додаванням риби, яєць і м’яса.

Найбільшими споживачами м'ясопродукції у світі є жителі західних країн. Вони ж найбільше страждають від ожиріння, діабету ІІ типу, більше витрачають на забезпечення населення продовольством. Тобто, впровадження помірного і поміркованого стилю харчування дозволило б вирішити разом декілька проблем.

EAT-lancet відома також як дієта планетарного здоров’я. Її основу складають продукти рослинного походження і скромні порції пісного м’яса, риби, птиці, яєць і їжі на основі молока, зокрема, рослинного.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: