Догори
Дати відгук

Діти — вразлива група ризику захворювання на «важкий грип» і розвитку ускладнень: консультує інфекціоніст

Грип у дітей: профілактика, симптоми та терапія.

5 хв на прочитання13 Жовтня 2023, 19:46
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Грип — гостра респіраторна інфекція, яка призводить до щорічного сезонного зростання захворюваності та небезпечна своїми ускладненнями. Саме тому, щоб уникнути серйозних наслідків захворювання, фахівці рекомендують щороку робити щеплення проти грипу.

Діти, особливо у віці молодше 5 років, є однією з уразливих груп ризику захворювання на важкий грип і розвитку ускладнень. Як може перебігати захворювання у дітей? Які симптоми мають насторожити батьків? Які можуть розвинутись ускладнення грипу? Про це розповіла лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук Катерина Сергієнко.

Віруси грипу

Грип — інфекційне захворювання респіраторного тракту, яке передається повітряно-краплинним шляхом. Для нього характерні виражена інтоксикація, лихоманка та помірний катаральний синдром.

Грип у людини викликають віруси грипу типів А, В та С. Однак найбільш епідемічно значущими є перші два. Віруси грипу постійно змінюються. Сьогодні захворювання викликають два різновиди вірусів грипу А (H1N1 та H3N2) та два — вірусів грипу В (лінії Victoria та Yamagata).

Симптоми інфекції у дітей

Інкубаційний період грипу може тривати від кількох годин до тижня. У клінічній картині хвороби найбільш виражені два основні синдроми: інтоксикаційний і респіраторний.

Інтоксикаційний синдром характеризується фебрильною лихоманкою з максимальним підйомом температури до 38-40 °С у перші дві доби хвороби. Тривалість пропасниці при неускладненому перебігу захворювання може становити до 4-5 днів. Діти старшого віку скаржаться на головний біль (в області чола, скронь, надбрівних дуг), м'язові, кістково-суглобові болі, біль у очних яблуках, слабкість, розбитість, порушення сну. У деяких випадках (при тяжкому перебігу) можлива поява марення та галюцинацій.

Особливістю респіраторного синдрому є переважне ураження трахеї. Серед симптомів можуть бути: першіння у горлі, сухий кашель, нерідко з болем у грудній клітці. Захворювання може перебігати за типом ларинготрахеїту, трахеобронхіту, але при цьому трахеїт завжди залишається домінуючим у клінічній картині. З перших днів хвороби може відзначатися закладеність носа, слизові виділення, сльозотеча, осиплий голос.

Відмінною рисою грипу є гострий початок. Причому здебільшого хворі скаржаться на озноб або озлоблення. Одночасно з лихоманкою людина відчуває слабкість і занепад сил. При грипі можливий також розвиток діарейного синдрому, який супроводжується болем у ділянці живота, нудотою, блюванням, нечастим рідким або розрідженим випорожненням.

Результатом ураження вірусом ендотелію дрібних судин є так званий геморагічний синдром. Він проявляється дрібноточковим висипом або точковими крововиливами на шкірі обличчя, шиї, грудей і верхніх кінцівок, носовими кровотечами й іншими симптомами.

Які можуть бути ускладнення

Частота розвитку та структура ускладнень залежить від багатьох факторів: типу вірусу, що викликав захворювання, віку та стану імунної системи дитини, наявності факторів ризику щодо несприятливого перебігу хвороби, умов виникнення тощо.

Найчастішим ускладненням при грипі є пневмонія. Вона може бути як первинною (вірусною), так і вторинною — вірусно-бактеріальною. Ба більше, крім пневмонії, грипозна інфекція може призвести до розвитку позалегеневих ускладнень (гострого середнього отиту, синуситу, інфекції сечовивідних шляхів, синдрому Реє, міозиту, міокардиту, перикардиту, менінгіту, енцефаліту, синдрому Гієна-Баре), а також стати причиною будь-яких попередніх хронічних захворювань.

Коли викликати швидку

Симптоми, поява та розвиток яких потребує виклику швидкої медичної допомоги та лікування у стаціонарі:

  • збереження фебрильної лихоманки понад 5 днів або її наростання;
  • відсутність ефекту від жарознижувальних препаратів і/або короткочасний ефект (2-3 години);
  • задишка у спокої чи занепокоєння чи при фізичному навантаженні;
  • зміна кольору шкірних покривів (посиніння шкіри в ділянці носогубного трикутника чи інших ділянках тіла);
  • зниження активності;
  • сонливість чи труднощі із пробудженням;
  • значне зниження температури тіла (нижче 35,5 °С), зниження артеріального тиску, поява кров'янистого чи забарвленого кров'ю мокротиння, болю в грудній клітці при диханні та кашлі, ознак зневоднення.

Терапія грипу та профілактика ускладнень

Призначення та прийом противірусних лікарських засобів, що застосовуються при гострих респіраторних інфекціях і грипі, проводяться за суворими показаннями і на ранніх термінах захворювання (перші 48 годин).

Для зменшення симптомів хвороби можуть бути використані: при закладеності носа — судинозвужувальні краплі в ніс, але не більше 5 днів; при нежиті проводиться промивання носа фізрозчином (0,9 % розчин NaCl) спеціальними розчинами морської солі шляхом закапування чи інгаляцій; за наявності кашлю — лікарські засоби, що впливають на кашель, для зниження температури — жарознижувальні.

Необхідно забезпечити дитину теплим рясним питтям: компоти, морси та чаї допоможуть зменшити інтоксикацію, дозволять організму впоратися з водними втратами (через часте дихання, потовиділення, кашель тощо). Слід правильно організувати харчування: дитина має їсти стільки, скільки хоче. У дитини, як і в дорослих, під час хвороби апетит може значно знижуватися. Потрібно зробити харчування дрібним і частим.

Застосування антибіотиків доцільно тільки в тому випадку, якщо приєдналася бактеріальна інфекція, оскільки на віруси вони не впливають.

Найбільш ефективним способом профілактики грипу та запобігання розвитку тяжких ускладнень є вакцинація. Альтернативи їй наразі немає.

Після вакцинації імунітет виробляється в середньому через 2-4 тижні, але він короткочасний (діє протягом 6-12 місяців і поступово згасає) і типоспецифічний, оскільки штамовий склад вакцин оновлюється щорічно через мінливість вірусу грипу. Все це і зумовлює потребу щорічної вакцинації.

Також нагадаємо, що грип — не ГРІ, а коронавірус має зайняти свою екологічну нішу у загальній структурі циркулюючих вірусів — лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я