Догори
Дати відгук

Дешеві, токсичні для шкіри речовини: лікар розповідає, як обирати гель для душу

Виробники не замислюються про те, що засіб може викликати сухість, лущення та подразнення шкіри.

3 хв на прочитання14 Лютого 2023, 07:27
Поділитись:

У мила та гелю різна кислотність. І тому, на відміну від звичайного мила, гель для душу не так сильно сушить шкіру та підходить для щоденного застосування. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Гель м'яко очищає поверхню шкіри від забруднень і надлишку шкірного сала завдяки ПАРам (поверхнево-активним речовинам), що входять до складу. Також він сприяє глибокому очищенню й оновленню клітинного складу. При виборі гелю краще віддавати перевагу професійним засобам. Як правило, їх склад найбільш вивірений і безпечний, з високим умістом рослинних, зволожуючих і поживних інгредієнтів та без шкідливих речовин. Також важливо пам'ятати, що на 100 % натуральних гелів для душу немає. Щоби засіб не зіпсувався, до нього як мінімум додають консерванти.

Коли ми дивимося на склад гелю, то стикаємося з тим, що назви інгредієнтів, як правило, складаються зі складних абревіатур і незрозумілих формул, які завжди написані англійською. Наприклад, Sodium Lauryl Sulfate (SLS) є в кожному другому засобі для душу, але дуже шкідливий для шкіри. До складу сульфат додають виключно для створення пишної привабливої піни, і виробники не замислюються про те, що він може викликати сухість, лущення та подразнення шкіри. Завжди уважно читайте етикетку та вибирайте засоби, у яких SLS відсутня.

Також намагайтеся уникати компонента з гарною назвою Fragrance. Це штучний ароматизатор із не найприємнішим складом. Мало того, що він часто буває вибухонебезпечним, то він ще й згубно позначається на шкірі. Компонентами складного Fragrance можуть бути дешеві, токсичні для шкіри речовини.

Іноді ми бачимо у складі Petroleum (and mineral oil), тобто «мінеральну олію», і думаємо, що це щось натуральне й обов'язково корисне, а насправді це побічний продукт виробництва бензину. Використовувати нафтові відходи у складі косметики недобросовісних виробників спонукає насамперед фінансовий зиск. Тим часом мінеральна олія буквально душить вашу шкіру, не даючи їй дихати, ніби ви загорнулися в пластиковий пакет або харчову плівку. Petroleum також може ховатися під назвами paraffin, mineral oil, butylene glycol, petrolatum, isopropyl alcohol.

Також уникайте у складі DEA, MEA та TEA. Найменша шкода, яку вони можуть завдати, — це свербіж і подразнення шкіри після одного-двох застосувань. Якщо ж користуватися засобом із таким складом регулярно, то ці хімічні сполуки накопичуватимуться в організмі, завдаючи шкоди ендокринній системі, а це більш ніж серйозно.

Гарний гель для душу повинен містити м'які ПАР, які не подразнюють шкіру. Не можна використовувати засоби з твердими речовинами, наприклад, такими як лаурилсульфат натрію. На сьогоднішній день існує чимало наукових статей, що доводять його шкідливий і руйнівний вплив на шкіру. Можна користуватися дитячими гелями для душу. Вони без запаху, та й до їхнього складу більше вимог.

Також ми розповідали про 3 корейські техніки вмивання, щоб у 40 років виглядати на 18.

Окрім того, ми писали про секрет «вічної молодості» кореянок — розуміння різниці між тонером і тоніком: як розібратися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання18 хвилин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання2 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання3 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання4 години тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання5 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання5 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання7 годин тому