Догори
Дати відгук

Чищення зубів та ще 5 заборонених післяобідніх звичок, які небезпечні для життя

Вони є не тільки шкідливими для травлення, а можуть і відгукнутися зайвими кілограмами.

3 хв на прочитання24 Жовтня 2023, 10:10
Названо 5 шкідливих післяобідніх звичок, які небезпечні для здоров'я Названо 5 шкідливих післяобідніх звичок, які небезпечні для здоров'я
Поділитись:

У людей є різні пообідні звички: прогулятися на свіжому повітрі, випити гарячого чаю з тортиком або побігти ніжитися у ванній. На жаль, більшість звичних дій можуть виявитися шкідливими як для травлення, так і для здоров'я, відгукнутися зайвими кілограмами. Чого ж не можна робити одразу після їжі?

1. Сідати за кермо

Навіть якщо поспішайте або чекає довга дорога, не варто ризикувати здоров'ям і життям, сідаючи за кермо відразу після їжі. Організм у найближчі півгодини точно буде сконцентрований на перетравленні. Звідси у водія може виникнути сонливість, гарантовано зниження концентрації, швидкості реакції та уваги загалом.

2. Після їжі не можна займатися спортом та гуляти

Рух, звичайно, життя, але не у випадку із ситним обідом. Варто почекати 20-30 хвилин після трапези, перш ніж розім'яти ноги ходьбою. Зі спортом все ще суворіше — мінімум година. Це обумовлено ризиком виникнення кислотного рефлюксу та нетравлення.

3. Чистити зуби

Така післяобідня звичка знайома тим, хто худне. Багато хто вірить, що відразу після їди потрібно швидше чистити зуби, щоб не захотіти з'їсти чогось ще. Та й нібито це корисно і запобігає карієсу. Загалом так, але є невеликий нюанс. Чистити зуби слід щонайменше через 30–40 хвилин після трапези. Справа в тому, що відразу після їжі верхній шар емалі стає вразливим для кислот, що надходять з їжі.

4. Чому після їжі не варто спати

Багатьом знайоме почуття сонливості після ситного та смачного обіду чи вечері. Настає воно через активізацію парасимпатичної нервової системи. Якщо говорити просто, то сповільнюється приплив крові до м'язових тканин та прискорюється її приплив до травного тракту. Організм йде у режим заощадження енергії. Але не поспішайте піддаватися слабкості та бігти на диван. Спати після їди дуже шкідливо. При горизонтальному положенні з повним шлунком частина харчових соків може витекти з нього у стравохід. А це прямий шлях до появи печії.

5. І пити холодну воду

Якщо так і тягне запити трапезу, то простежте, щоб вода не була холодною. Контраст температур негативно позначиться роботі травлення, може викликати спазми і скорочення стінок шлунка. Ще один мінус холодної води відразу після обіду - вона виштовхує їжу зі шлунка. Отже, переїдання гарантоване, як і ожиріння.

6. Після їжі не можна приймати душ

Хтось, напевно, любить увечері після ситної вечері сходити у ванну або прийняти гарячий душ. Абсолютно не замислюючись, яку шкоду організму завдає своїми діями. Під час перетравлення до шлунка приливає багато крові, вона потрібна для правильної роботи. А стоячи під гарячими струменями води, ви змушуєте кров тікати до кінцівок, залишаючи систему травлення без належної уваги. Що загрожує уповільненням процесу, нетравленням або запором.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання4 години тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитання4 години тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024