Чим можна замінити сіль: радить лікар

2 хв на прочитання27 Травня 2022, 07:38

Ціни спонукають узагалі відмовитися від солі.

Внаслідок російської військової агресії в Донецькій області припинило роботу ДП «Артемсіль» — найбільше в Європі підприємство з солевидобутку. Вже зараз дефіцит солі помітили в усіх куточках країни. Тому ціни на сіль підскочили майже до 100 грн за кілограм.

Різні корпорації, такі як «АТБ», «Фора», «Сільпо» стверджують, що дефіциту солі не буде, оскільки вони закуплять сіль у інших виробників, зокрема закордонних. Проте слід враховувати, що через ускладнену логістику ціна буде вищою.

Цілком можливо, що нові ціни на сіль спонукають українців якщо не зовсім відмовитися від солі, то значно скоротити її вживання.

«Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вживати не більше 5 г солі на добу. Особливості нашої кухні насправді припускають не менше 10 г: ми солимо перші та другі страви, закуски, салати... Їдячи помідорчик або цибульку — сіль, звичайно, тощо. Тобто в середньому до 20 г на добу на дорослого (хоча це і шкідливо)», — говорить лікар-інфекціоніст Світлана Федорова.

Вона розповіла, чим, із погляду медицини, корисно заміняти сіль у повсякденному вживанні:

  1. Хрін, імбир.
  2. Соєвий соус.
  3. Зелена цибуля та молодий часник (обережно людям з гастритами та виразковою хворобою).
  4. Лимонний сік.
  5. Оцет.
  6. Трави (кінза естрагон, кмин, кумін — він же зіра, «в плов — просто бомбезно!»).
  7. Сушені перець, помідори і корінь селери.

«У сушених овочах ще й маса дуже корисних мікроелементів та вітамінчиків! До речі, дуже хороший привід знизити споживання солі в сім'ї, замінити хоча б частково вищезазначеним. Це особливо корисно для гіпертоніків, які мають проблеми з хребтом, суглобами та нирками», — говорить лікар.

Раніше ми вже писали, чим можна замінити сіль: 9 натуральних продуктів на кожній кухні.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: