Догори
Дати відгук

Чи закінчився Голодомор? Як ми сьогодні бачимо продовження цієї історії

«Якби лютий штучний голод України можна було б організувати сьогодні — Путін зробив би це без вагань».

5 хв на прочитання26 Листопада 2022, 14:23
Поділитись:

Щороку в останню суботу листопада українці, хоч би де вони були, ставлять увечері свічки на вікно, вшановуючи всіх загиблих під час трьох Голодоморів, особливо під час найбільшого — 1932-1933 років. У Росії на це реагували дуже болісно — від висміювань до намагань довести, що українці якщо й не все вигадали, то значно викривили факти. Однак цього року тема Голодомору залунала по-новому.

Історія чи політика?

Згадаймо, як нещодавно у Маріуполі кремлівські окупанти знесли пам'ятник загиблим від Голодомору 1932-33 років, влаштованого владою більшовиків. «Спеціально навчені люди» на камеру запевняли, що Маріуполь нещодавно пережив страшні часи, і нагадування про трагічні події зайве — краще зробити свою батьківщину чистою і гарною, та й узагалі Голодомор в Україні був зовсім не таким страшним, а пам’ятник — це політика, а не історія.

Утім, весь світ улітку побачив, як Росія викрала мільйони тонн збіжжя з території України, бомбила та блокувала експорт зернових з Одеси, шантажувала ООН тим, що країни Африки й Азії голодуватимуть. Тепер не лише українці почали розуміти, що голод — традиційна зброя Кремля.

«Точну оцінку Голодомору дозволила дати війна 2022 року. Тепер зрозуміло, що задля підкорення України Росія здатна на будь-який злочин. Безперечно, причиною Голодомору була диявольська хоробрість і непохитність українців. До 1932 року Сталін зрозумів, що з ними «комуністичну кашу» не звариш, і вирішив знекровити та знерухомити Україну, масово знищивши одну її частину і на смерть залякавши іншу. Організація найлютішого голоду в тих умовах була дуже простим завданням, яке й було виконано силами НКВС та ЧА. Якби лютий штучний голод України можна було б організувати сьогодні — Путін зробив би це без вагань. А потім вийшов би Пєсков, відбив би на трупах чечітку і запропонував би «припинити страждання народу», виконавши умови Путіна», — написав сьогодні відомий російський нині опозиційний журналіст Олександр Невзоров.

Геноцид

Попри дуже чітке визначення терміну «геноцид», визнання Голодомору геноцидом досі в процесі. Частково це можна пояснити впливом Росії, але, крім того, в багатьох країнах не розуміють, навіщо взагалі варто піднімати цю тему.

Як відомо, на даний момент сталінський Голодомор визнали геноцидом українців 22 держави: сама Україна, Австралія, Бразилія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Португалія, США, Угорщина, Чехія, а тепер іще й Румунія, Молдова й Ірландія.

«Те, що Голодомор геноцидом визнала Ірландія — очікувано: вони про голод, не зупинений «федеральним центром», багато знають. Тепер аргумент у стилі «у вас там негрів лінчують» буде застосовувати якось складніше. Якщо раніше у відповідь на згадку про Голодомор часто захист будувався в дусі «звичайна справа — Британія таке влаштовувала і в Бенгалії та в Ірландії», то тепер можна відповідати: «Так, тому ірландці все чудово розуміють», — прокоментували ситуацію на російському опозиційному Телеграм-каналі «Тоже_россияне».

Навіть папа римський Франциск, який із 24 лютого встиг зробити багато скандальних заяв, які відбілювали росіян (наприклад, про велику шану до російського гуманізму — мовляв, жорстокість, із якою війська РФ діють в Україні, не притаманна російському народові), тепер порівнює атаки на Україну з геноцидом часів Голодомору. Понтифік заявив, що муки, які українці зараз зазнають у результаті російської агресії, можна порівняти з жахом геноциду 1930-х років, влаштованим в Україні Сталіним. Західна преса кваліфікувала цей виступ Франциска як найбільш різку заяву з початку війни.

Що ж, поступово і самі українці, й інші народи починають розуміти, що просто пам’ятати про Голодомор, ставлячи свічки у вікно раз на рік недостатньо. Тим більше тепер, коли у смертельному герці зійшлися ті самі супротивники, що й сто років тому. І жоден із організаторів Голодомору не був засуджений і не поніс покарання.

Процес визнання Голодомору геноцидом має завершитись у Москві, вважають на найбільш опозиційному російському Телеграм-каналі «ДЗВІН XXI».

«На фото наочний результат денацифікації, визнання своїх помилок та подолання власного жахливого минулого. Коли в Росії на Красній площі в День Пам'яті жертв геноциду українського народу 2022 року (і зокрема Голодомору 30-х) на місці мавзолею в землю буде встромлений український тризуб, який зніматиметься до неба вище за кремлівські вежі, то тоді можна буде говорити про нову Росію та перевернути сторінку. Але в жодному разі не раніше», — ідеться в повідомленні.

А поки що ми поставимо на підвіконня запалені свічки і вшануємо пам'ять мільйонів українців, убитих сталінським режимом під час Голодомору.

 

 

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання3 години тому
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання5 годин тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання5 годин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання7 годин тому
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитання8 годин тому