Догори
Дати відгук

Чи вдалося батькам відстояти свої права? (Фото)

Люди вийшли проти позбавлення батьків права на відмову на медичне втручання щодо їх дітей

4 хв на прочитання03 Липня 2020, 22:25
Тут і далі - фото Сергія Микитенка Тут і далі - фото Сергія Микитенка
Поділитись:

3 липня в багатьох містах України відбулася протестна акція «За сім'ю! За права дитини! Проти медичної тиранії», організована громадськими організаціями «Вакцинація: вільний вибір» та «Ідея нації». Головною подією акції стала протестна батьківська хода: жителі різних куточків України пройшлися з транспарантами та дітьми від будинку МОЗ до Верховної Ради України.

Насамперед учасники акції протестували проти закону №3625, яким планується позбавити батьків права на відмову на медичне втручання щодо їх дітей.

«Ніхто не любить і не знає дитину, стан і особливості її розвитку та здоров'я краще за її батьків, – говорять організатори акції. – Взаємна довіра і взаємодія батьків і лікарів є найважливішим чинником ефективного лікування і збереження здоров'я дітей. Інформована батьківська згода є запобіжником на шляху можливої лікарської необачності або недбалості.

Наразі Кабінет Міністрів бажає прибрати цей запобіжник: на його думку, право батьків на відмову від медичного втручання начебто наражає дітей на небезпеку, а обов'язковість такої згоди нібито ускладнює роботу лікарів в екстрених ситуаціях.

За даними ВОЗ, лікарські помилки входять до списку найпоширеніших причин смерті людей у всьому світі. В Україні лікарські помилки забирають кілька смертей щоденно, кілька десятків людей отримують важкі ушкодження здоров'ю. Як свідчать сумні історії батьків, діти яких постраждали внаслідок медичного втручання, отримати будь-які компенсації або адекватний соціальний захист у такій ситуації в нашій країні неможливо».

Другою причиною стурбованості батьківських організацій стала ініціатива МОЗ із новою формою медичної довідки 026/о для зарахування дітей у школи і садки. Ця форма передбачає допуск чи недопуск до відвідування колективів винятково на ґрунті наявності/відсутності профілактичних щеплень.

«Останні події, ініційовані Міністерством охорони здоров'я та Кабінетом Міністрів України, беззаперечно свідчать про те, що виконавча влада вирішила повністю позбавити українських батьків права брати участь у прийнятті рішень щодо профілактики і лікування їхніх дітей, одночасно покладаючи на них всі ризики та відповідальність за можливі негативні наслідки», – вважають організатори.

«Закон №3625 – не єдина спроба обмежити право українців щодо вільного медичного вибору, – сказав у своєму коментарі GreenPost громадський активіст Захар Мілютін. – Отже, сьогоднішню акцію я вважаю дуже важливою та потрібною в будь-якому випадку».

Усього в акції під МОЗ та ВРУ взяло участь близько тисячі осіб, тому було зібрано майже по 900 підписів під колективними зверненнями проти форми 026/о (для МОЗ) та закону №3625 (для ВРУ). В інших українських містах учасники акції здебільшого писали не колективні звернення, а індивідуальні.

Діалогу з МОЗ не сталося. Учасники акції кликали міністра, але ні він, ні головний санітарний лікар до них не вийшов.

«Цікаво, що коли ми зайшли в МОЗ, щоб подати наші вимоги, то побачили, що 85% працівників ходять без масок», – розповіла Вероніка Сідоренко, очільниця ГО «Вакцинація: вільний вибір».

З Верховною Радою протестувальникам пощастило більше: до них вийшло кілька депутатів, а заступник голови фракції «Слуга народу» Микола Тищенко сказав, що законопроєкт №3625 – не те, за що варто голосувати.

«Наслідки акції поки що складно оцінити, бо її метою було не допустити ні проєкту наказу, ні закону, а ні той, ні той ще не є чинним, – сказала Вероніка Сідоренко. – Безсумнівний успіх – те, що люди згуртувались, те, що батьки, незважаючи на можливі труднощі під час карантину, змогли приїхати й висловити свою позицію».

Нагадаємо, Кабмін хоче дозволити медичне втручання без згоди батьків.

Раніше ми повідомляли, що юрист вважає правовим нонсенсом дозвіл на медичне втручання без згоди батьків чи опікунів.

Також ми писали про те, чого нам не розповідають про законопроект 3625.

Окрім того, законопроєкт щодо медичного втручання без згоди батьків потребує доопрацювання.

Також   МОЗ хоче заборонити нещепленим відвідувати заклади навчання, оздоровлення чи відпочинку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому