Догори
Дати відгук

Чи можуть панічні атаки привести до інфаркту, до інсульту — невролог

В голові лунає при страху - щось "лопне", буде інфаркт, інсульт, "відірветься" тромб.

2 хв на прочитання21 Травня 2022, 06:50
Поділитись:

Люди, які страждають на панічні атаки, дуже часто хвилюються, що їх серце не витримає навантаження. Чому виникає інфаркт міокарду, інсульт головного мозку? Про це  розповів невролог, психіатр, психотерапевт, нарколог Євген Скрипник.

"При панічній атаці виникає серцебиття, яке НЕ ПРИЗВОДИТЬ до тромбозу! Тому це не є шкідливо! Тобто страх, тривога, серцебиття не можуть вплинути на відрив тромбу, або формування тромбу і до виникнення інфаркту та інсульту!Тому не хвилюйтеся!",  - заначив лікар.

Часто пацієнти відмічають серцебиття, яке вони відчувають у всьому тілі, у верхніх та нижніх кінцівках! В цей момент у людини виникає думка, страх, що зараз в грудній клітині, в голові щось "лопне", буде інфаркт, інсульт, "відірветься" тромб тощо!

При першій панічній атаці людина викликає швидку, звертається до лікаря, проводить обстеження серця тощо. Людині говорять, що вона здорова, але людина відчуває ці симптоми і не вірить лікарям, звертається до інших, говорить невролог.

Ризик інсульту або інфаркту в хворих на панічні атаки такий самий як і в інших, хоча навіть менше, вони ведуть здоровий спосіб життя, майже не вживають кави (вона ж на думку людей, які страждають на ПА, може викликати напад ПА), не вживають алкоголь, не курять, дотримуються часто дієти та регулярно здають аналізи та відвідують лікарів.

Як відрізнити?

При панічній атаці стан, тобто серцебиття та неприємні відчуття в ділянці грудей, серця проходять зазвичай за 20-30 хв. , при серцевому нападі не проходить, доти не буде кваліфікованої допомоги!

Також часто серцевий напад буває на фоні фізичного перевантаження, ( піднімання важкий вантажів, носіння мішків з картоплею тощо), панічна атака на фоні повного благополуччя або після психоемоційного перевантаження!

Інфракт міокарду проявляється частіше болем в ділянці серця який віддає і інши частини тіла, ліву верхню кінцівку, щелепу, шию,живіт , спину і фоні цих симптомів виникає надмірне потовиділення та кашель! При панічних атаках не біль в ділянці грудей, а неприємні відчуття, без віддавання в тут чи іншу частини тіла та без кашля.

При панічній атаці спочатку страх, тривога, серцебиття і потім може виникнути неприємні, больові відчуття в ділянці серця, а прр серцевому нападі біль в ділянці серця після фізичного навантаження, а потім вже страх, тривога.

До слова, вибухи і обстріли: що робити при панічній атаці?

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитаннягодина тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання2 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання3 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання3 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому