Догори
Дати відгук

Чи має право лікар відмовитися від пацієнта: пояснюють юристи

Клятва Гіппократа не означає, що лікар зобов’язаний лікувати всіх і завжди.

2 хв на прочитання20 Вересня 2021, 15:44
Лікар Лікар
Поділитись:

Телеграм-канал «Медичне право України» розповів, що лікар має право відмовитися від пацієнта, коли ця відмова не несе загрози життю пацієнта і здоров’ю оточуючих.

«Тобто законодавство визначає та звертає увагу, що життя і здоров'я — це різні поняття. Авжеж, майже не існує ситуацій, коли відмова може не завдати загрози здоров'ю пацієнта, саме тому (мені так здається) закон писаний саме так. В іншому випадку лікар не мав би взагалі права відмови від пацієнта. Тож якщо ситуація складається не зовсім прикро для пацієнта, лікар усе ж таки має право відмовитися від нього», — ідеться у повідомленні.

Право на відмову лікаря від пацієнта передбачено низкою нормативних документів. Проте лікар повинен пам’ятати, що відмова має бути належним чином аргументована записами в медичній документації, оскільки законодавством не передбачено чіткого механізму захисту медичного працівника від скарг із боку пацієнта у подібних випадках. Треба вказати, що важливу роль під час відмови має головний лікар та адміністрація закладу, які мають знати про відмову.

Підставою для відмови може бути:

  • порушення пацієнтом Правил внутрішнього розпорядку лікарні;
  • порушення пацієнтом медичних приписів;
  • порушення правил внутрішнього розпорядку медичного закладу.

Кожен заклад охорони здоров’я має розробити та затвердити наказом головного лікаря Правила внутрішнього розпорядку і для медичних працівників, і для пацієнтів. Правилами можна визначити пункти, невиконання яких дасть лікарю змогу відмовити пацієнту в наданні медичної допомоги. Однак не можна включати до цього переліку ситуації, коли людині потрібна невідкладна (або екстрена) медична допомога (право на відмову від пацієнта існує за умови, що такі дії медпрацівника не загрожують життю хворого чи здоров’ю населення).

Також певні пункти Етичного кодексу зазначають, що підставою для відмови лікаря від пацієнта може стати відсутність взаємної довіри між ним і пацієнтом, брак необхідних можливостей для налагодження якісного лікувального процесу та ситуація, коли лікар відчуває себе недостатньо компетентним для якісного проведення діагностичного та лікувального процесу в конкретному випадку (це не стосується випадків надання невідкладної медичної допомоги).

Проте у повідомленні наголошують, що Етичний кодекс не має сили нормативно-правового акту та є збірником лише морально-етичних правил.

Також ми розповідали, коли від школярів вимагатимуть результати ПЛР-тестів на COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost