Догори
Дати відгук

Чортове болото та 700-літні дуби: у «Цуманській пущі» відкрили нову екологічну стежку

Це перший рекреаційний об’єкт, який створено без копійки бюджетних коштів.

2 хв на прочитання02 Листопада 2023, 08:30
У «Цуманській пущі» відкрили нову екологічну стежку де зростають понад 800 видів рослин У «Цуманській пущі» відкрили нову екологічну стежку де зростають понад 800 видів рослин
Поділитись:

Парк "Цуманська пуща" створений з метою збереження цінних природних та історико–культурних комплексів. Територія парку характеризується різноманіттям видів ландшафтів та місцевостей, представників флори і фауни. Парк створений на базі водно-болотних угідь і лісових масивів Ківерцівського району, на крайній межі Українського Полісся, що розташований у межиріччі Стиру і Горині. 

Першими екскурсантами новоствореного рекреаційного маршруту в національному природному парку стали очільник екологічної комісії Волиньради Юрій Ройко, науковці, екологи, голова і мешканці Цуманської громади, про це пише Волинь.

 «Директор заповідника Віталій Деркач зазначив, що це перший рекреаційний об’єкт, який створено без копійки бюджетних коштів, а лиш завдяки ентузіазму та зусиллям працівників заказника. «Цуманська пуща – цікава, різноманітна і мозаїчна місцина, де поєднано ландшафти Волині, Полісся і Поділля, де величезне біорізноманіття постійно дивує реліктовими знахідками, і де екологія тісно переплетена з історією та археологією. Нам, співробітникам парку, дуже хочеться поділитися з волинянами такими неймовірними знаннями, своїми дослідженнями і дивовижами цього прадавнього лісу», - так обґрунтував ідею створення нової екостежки керівник природного заказника. Віталій Деркач додав, що з часом маршрут матиме продовження, бо ще є чим здивувати відвідувачів. Він інтригує містичним Чортовим болотом, 700-літніми дубами і тисячолітніми валами.

За локацію для екостежки обрали урочище Кормин. Це ліс, луки, болота і річка, де зростають понад 800 видів рослин, в тому числі й червонокнижних, близько двох сотень різновидів грибів, водиться незліченна кількість усілякого птаства (тут гніздиться й рідкісний чорний бусол, якого ще кличуть чорним самітником) і близько сотні представників дикої фауни. Про все це природне різноманіття детально і цікаво оповідають науковці нацпарку, а їхні розповіді доповнюють інформаційні та інтерактивні стенди.

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.