Догори
Дати відгук

Чому пандемія COVID-19 — найкращий час кидати палити: пояснює лікар

Курці підхоплюють вірус швидше, а коронавірусна хвороба протікає у них із більш серйозними ускладненнями.

10 хв на прочитання14 Грудня 2020, 12:58
Поділитись:

Тютюн знищує захисні барєри у дихальних шляхах та створює сприятливі умови для більш активного розвитку небезпечних вірусів. Однак різко та без медичного супроводу кидати курити наркологи не радять – бо можна заробити серцево-судинні захворювання та навіть потрапити до реанімації. Про це розповів лікар-нарколог вищої категорії, член Колегії аддіктологів України Вячеслав Заіка.

«Коли ви курите, внаслідок впливу продуктів загорання війки епітелію дихальних шляхів атрофуються, у рази знижується їхня функція. Відповідно, у вірусу Covid-19, який потрапив до дихальних шляхів, значно більше шансів там залишитися та розмножуватися. Але і кидати шкідливу звичку варто з розумом: почніть з рішення не курити, розробіть план звільнення та одужуйте поступово», – пояснив Вячеслав Заіка.  

Як пов'язаний ризик захворіти на небезпечний Covid-19 із такою шкідливою звичкою, як тютюнопаління?

Тютюновий дим містить не лише нікотин, але і продукти згорання – смоли, сажу, інші. Ці речовини негативно впливають на організм. Основна дія нікотину – що він звужує судини. Після викуреної сигарети мікроциркуляція крові у судинах погіршується досить сильно, це можна побачити практично у всіх органах під час термографії. Є такий дослід, коли руку курця знімають перед і після куріння цигарки – на термографії видно значне звуження судин. Таке погіршення мікроциркуляції негативно відображається та знижує захисні властивості в усьому організмі, погіршує роботу імунної системи, а відтак, зростає ризик заразитися вірусом, серед яких популярний нині Covid-19. Але нікотин – це ще пів біди – судини звузились, розширились, і все нормально. А от продукти згорання тютюнового диму накопичуються у трахеї, бронхах, бронхелах – по всьому бронхіальному дереву. Ці продукти впливають на війчастий епітелій – і саме тут криється небезпека куріння на фоні такої епідемії. Бо що таке війчастий епітелій – це покрив слизової наших дихальних шляхів. Він має на своїй поверхні дуже багато дрібних відростків, війок. А функція цих війок – видаляти, евакуйовувати з трахеї, бронхів, дихальних шляхів будь-які небажані агенти, які туди потрапили, вимітати вірус.

Тобто ми маємо мікроскопічні війки у дихальних шляхах, які, ніби мітла чи щітка «вимітають» із організму небезпечний вірус?

Війчастий епітелій допомагає звільнитися від зайвого, як, наприклад, від вірусу, або від пилу, якихось збудників. Чому у нас, коли хворіє людина, починається кашель? Спочатку починається сухий кашель, а потім відбувається виділення мокроти через кілька днів. Тому що саме евакуацію цієї мокроти забезпечує війчастий епітелій, він її виштовхує з дихальних шляхів. У хворого на Covid-19 таким чином виводиться зайве з бронхів, трахеї. Людина починає відкашлювати, це допомагає одужанню. Під час впливу продуктів загорання такі війки епітелію атрофуються, у рази знижується їхня функція. Відповідно, зменшується природний захисний бар’єр слизової оболонки дихальних шляхів. Тобто це, грубо кажучи, як та мітла, якою двірник підмітає вулицю. Уявіть, що двірник взяв лису мітлу, у якої всі патики стерті, аж до держака – і що він тоді підмете? Нічого. От і наш війчастий епітелій у дихальних шляхах у курця схожий на таку стерту мітлу, якою підмести, вимести з дихальних шляхів нічого не можливо. А якщо туди потрапив вірус Covid-19, у нього набагато більше шансів там залишитися і розмножуватися. У здорової людини-некурця, значно більше шансів, що вірус буде або видалений, або не пройде нормальний захисний бар’єр слизових шляхів. А якщо і залишиться, буде інактивований.

Скільки часу має минути з часу, коли людина перестала курити, щоб властивості війок у її дихальних шляхах відновилися?

Чекати довго не потрібно, бо епітелій відновлюється дуже швидко, про це свідчить таке явище, як ранковий кашель курця. Коли той встає вранці, кашляє, відкашлює, відхаркує мокроту. Тобто навіть за одну ніч, коли він не покурив, епітелій уже починає працювати краще, він виштовхує ці продукти, які накопичилися за години без тютюну. Біологи назвуть більш точний час, щоб відновився епітелій – приблизно тиждень-два-три, але з певністю можу стверджувати, що рахунок іде на тижні, а не на місяці та роки. Тканина відновлюється швидко, якщо їй не заважати. Тому відмовитись від куріння сьогодні означає завершити зиму більш здоровим та захищеним від вірусу.

Чи кожна людина може кинути тютюнопаління легко?

Легко чи складно – це індивідуально, так само, як з користю для здоров’я чи навпаки. У мене був пацієнт, який ліг у кардіологію після того, як кинув курити. Чоловік, викурюючи по 2 пачки на день так існувала років 20, а потім вирішив відмовитись від тютюну. Кинув – і за пів року набрав 30 кілограмів ваги, почалися ускладнення серцеві, ускладнення на суглоби. Тому варто перш ніж кидати курити мати якесь медичне спостереження. Якщо хтось палить небагато, бавиться (5-10 цигарок у день, я називаю, як нарколог, що це відносно не багато), то так, можна кидати. Але якщо це залежність досить серйозна, людина курить цигарки з великим вмістом нікотину, жорсткі, у великій кількості, тоді, звичайно, краще звертатися до спеціаліста, щоб під контролем це робити. Так, щоб вранці встав і вирішив не курити назавжди – тут уже ситуація складніша. Найбільш поширена практика, що курці набирають вагу після того, як кидають курити. У когось це додатковий кілограм, у кого 2-3 кг, але може бути, як у чоловіка, який потрапив до кардіології, плюс 30 кг за пів року.

Як знайти фахівця під час карантину для запобігання коронавірусу – адже це саме той час, коли люди мінімізують візити до лікарських установ, якщо не вкрай хворі?

Можна отримувати консультації наркологів онлайн. Бо дійсно, приходити кудись на прийом та сидіти під дверима лікаря не бажано – адже це зайва можливість інфікуватися. А в режимі онлайн будь-ласка, все можна робити. Разом з лікарем можна випрацювати певну стратегію та її дотримуватися. Хтось кине одразу та скаже: «Не хочу, і все». Та вдариться у спорт. Хтось скаже: «Я хочу кинути курити, не буду курити, але не можу обійтися без нікотину, бо у мене вуха горять». Такій людині бажано поприймати таблетки, як, наприклад, Нікореде. Раніше вони були в аптеках. Так само є жуйки з нікотином у складі. Але чому я все ж таки рекомендую робити це зі спеціалісто – бо на моїх очах були ситуації, коли людина купує ці пластинки, що містять нікотин, або жуйки їсть, за графіком, п’є таблетки... І продовжує при цьому курити. А коли кидає ці жуйки – курс минув, а він починає курити у 2 рази більше. Тому що звик уже до дози нікотину у 2 рази більшої, як була у нього до лікування. Тому тут важливим є також психологічний аспект. Людина має відповісти собі: «Чого я хочу досягти таким курінням?», «Що воно мені дає для здоров’я та життя?»

Ви рекомендуєте, як спеціаліст переходити зі звичних цигарок на айкоси (IQOS)?

Хтось дійсно може сказати: «А я перейду на IQOS». Або обере інший засіб для нагрівання тютюнового диму, є різні для цього пристосування… IQOS діє так, що тютюн не згорає, а нагрівається, теоретично пишуть, що продукти згорання не виділяються, тому таке куріння має значно меншу небезпеку для здоров’я. Хоча ще невідомо, як впливають продукти, які присутні у цих виробах, як гліцерин, тригліцериди тощо – речовини, які застосовують для зв’язування тютюну у цих виробах. Але про експериментальні дослідження та переконливі висновки можна буде дізнатися у майбутньому. Поки остаточних відомостей на цю тему немає. Я у роботі з людьми помітив, що курці, які з важкий цигарок перейшли на IQOS, але при цьому відмовились від попередніх, суб’єктивно відчувають себе краще, тому такий метод, як один із, існує. Однак, на жаль, не можу бути занадто самовпевненим, бо ще немає чітких досліджень та переконливої статистики, як впливають наповнювачі на легеневе дерево. Виробник Філіп Моріс почав тільки з 2014-го року випускати ці IQOSи, а у нас в Україні вони з’явились ще пізніше – 3-4 роки тому.

Яких помилок окрім того, що не кидати різко, Ви, як фахівець допомагаєте уникнути курцям, котрі хочуть визволитись від звички?

Помилки можуть бути у кожного, навіть у лікаря. Але тут слід орієнтуватися на базові властивості психіки – заради чого це робиться. Бо такого поняття, як відмовитися від чогось – мозок не зрозуміє. Людина має з’ясувати, що конкретно хоче отримати у результаті цієї дії? Якого результату хоче досягти? Залежність у випадку куріння переважно психологічна. Звичайно, фізична є, особливо коли вживаєте у великих дозах тютюнові вироби. Але фізична звичка мине через кілька місяців, а психологічна – залишиться. Людині, зрештою, має сподобатися стан, коли не курить. Робота нарколога, окрім практичних порад, допомогти курцю, який залишив позаду досвід паління цигарок, аби той досвідчив, що він прийшов туди, куди хотів прийти, щоб відчув, що досяг мети. Тому що просто кинути курити – це формулювання для нашого мозку незрозуміле. Це все одно що я скажу вам: не копайте картоплю. І що далі? Ви візьмете лопату, і підете знову на свій город. Почувши, що «не копай картоплю», мозок не зрозуміє, що далі, що я маю робити. Мозок слід програмувати на досягнення позитивної мети, заради якої це робиться. У нашому випадку, у розпал світової епідемії, вашою метою, цілком виправданою, може бути відмова від куріння, аби мати менший ризик захворіти через смертельний вірус Covid-19, а у випадку захворювання – простіше її перенести, менше витратити на лікування і, таким чином, зберегти спокій своїй близьких. А у подальшій перспективі отримати міцніший імунітет та краще самопочуття.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.