Догори
Дати відгук

Чому падає рівень тестостерону і як це можна зупинити без медикаментів: прості поради

Безконтрольний прийом таблеток для підвищення тестостерону веде до безпліддя, імпотенції, тривожності й агресії.

4 хв на прочитання18 Липня 2023, 01:21
Поділитись:

Тестостерон робить чоловіка мужнім, це відомо всім. Але крім яскраво вираженої маскулінності, від нього залежить фізичне та психічне здоров'я.

OldBoy розповідає, на що впливає цей гормон, чому його рівень падає і як зрозуміти, що час бити на сполох.

Головний чоловічий гормон

Тестостерон відповідає за вторинні статеві ознаки та впливає на сексуальне життя. Він починає вироблятися у малих дозах ще під час розвитку плода. З настанням перехідного віку рівень гормону різко збільшується: у підлітка ламається голос, на тілі з'являється волосся, а м'язи та кістки ростуть швидше. Крім того, від тестостерону залежать стресостійкість, витривалість, агресія (як спосіб самозахисту), співвідношення м'язів і жиру.

Хлопчики та чоловіки з нормальним рівнем тестостерону не схильні до ожиріння. Якщо корекція харчування та спорт не допомагають, потрібно звернутися до ендокринолога.

У середньому організм дорослого чоловіка виділяє близько 7 мг тестостерону на добу. Після 30 років його вироблення поступово падає. Але іноді низький тестостерон, як і дуже високий, небезпечний. Ще одна патологія — коли чоловічий гормон починають замінювати жіночі естрогени.

Вікові зміни

Організм запрограмований на зниження тестостерону з віком. Це природний процес — репродуктивна функція відсувається на другий план, всі сили йдуть на вироблення імунітету та інші завдання. Падіння рівня тестостерону можуть супроводжувати такі симптоми:

  • слабкість, стомлюваність, сонливість;
  • поганий настрій, втрата «смаку до життя» — коли ніщо не тішить, з'являються апатія та байдужість;
  • зниження статевого потягу;
  • скорочення м'язової маси;
  • збільшення жирових відкладень.

У занедбаних випадках спостерігається гінекомастія (збільшення молочних залоз у чоловіків), уповільнення чи припинення росту волосся на обличчі та тілі, різкий набір ваги. Це серйозні симптоми, що сигналізують про гормональний збій.

Деякі чоловіки намагаються самостійно підвищити тестостерон за допомогою БАДів і гормональних ліків. Без консультації із лікарем це небезпечно. Виявити причину падіння тестостерону, призначити препарати та визначити дозування гормону може лише фахівець.

Медикаментозний спосіб підвищення тестостерону застосовується у крайніх випадках. Ендокринолог не призначить препаратів без попереднього обстеження

Безконтрольний прийом таблеток для підвищення тестостерону веде до безпліддя, імпотенції, тривожності й агресії. Ба більше, гормональна терапія без показань може спричинити остеопороз, хвороби нервової чи серцево-судинної системи й онкологію.

На зниження тестостерону впливають нестача сну, стрес, перевтома, зловживання алкоголем і неправильне харчування. Для того, щоб гормон вироблявся в достатній кількості, потрібно спати не менше 7 годин на день. Якщо не усунути причини, що викликають стрес і перевтому, можна потрапити в замкнене коло: рівня тестостерону не вистачить для боротьби зі стресом, а втомлений організм заощаджуватиме ресурси за рахунок зниження вироблення гормону.

Не сидіть перед сном у телефоні. Краще почитати книгу — це знижує рівень стресу та дозволяє налаштуватися на відпочинок.

Якщо говорити про алкоголь, то зв'язок між ним і тестостероном давно доведено. Невелика кількість спиртного збільшує рівень гормону на 5 хвилин. Через 25 хвилин тестостерон відновлюється, потім різко падає. Напевно, ви помічали, що у чоловіків, які часто випивають, жіночніша фігура. І не тільки у любителів пива — адже за нормального рівня тестостерону чоловік не схильний до ожиріння. Зниження рівня гормону на тлі зловживання алкоголем, солодощами та фастфудом веде до ожиріння за жіночим типом.

Підвищені естрогени

При наборі ваги у чоловіків жир відкладається в ділянці шиї, на спині, плечах та у верхній частині живота. Це називається ожирінням за чоловічим типом. Ожиріння за жіночим типом — коли ростуть стегна, живіт і груди. Крім неправильного харчування, причина може бути у надлишку жіночих естрогенів.

Естрогени в організмі чоловіка відповідають за обмін речовин і міцні кістки, попереджають появу хронічних захворювань і забезпечують правильний набір м'язової маси. Їх відрізняють від тестостерону лише один атом водню та два енергетичні зв'язки. Це означає, що якщо до молекули чоловічого гормону з якоїсь причини приєднується атом водню, він стає жіночим. Якщо це відбувається дуже часто, чоловік втрачає вторинні статеві ознаки.

Ожиріння — не лише естетична проблема. Воно підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і розвитку імпотенції.

Викликати підвищене вироблення естрогенів можуть пухлини надниркових залоз та яєчок, генетичні захворювання, прийом деяких ліків і тяжке ураження печінки. Зрозуміло, призначити лікування у разі може лише лікар.

Також ми розповідали, що тестостерон можна підвищити природним шляхом: 5 способів, які допоможуть це зробити легко і приємно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost