Догори
Дати відгук

Чому небезпечно їсти продукти з пліснявою

Найчастіше люди мають справу з цвіллю на хлібі.

1 хв на прочитання19 Лютого 2023, 22:31
Поділитись:

Пліснява на продуктах харчування не лише погіршує зовнішній вигляд та смакові властивості. Вона може бути дуже небезпечною для людського організму.

Продукти, в яких починає розмножуватися будь-яка пліснява, стають джерелами мікотоксинів (токсичні речовини природного походження), у тому числі афлатоксинів (одні з отруйних мікотоксинів). Інакше кажучи, пліснява виділяє токсини, які просочують продукт.

Мікотоксини практично не розкладаються при термічній обробці — варіння, смаження від них не позбавляє. Ці токсини викликають отруєння. Найбільша шкода, якої можуть завдати афлатоксини — викликати досить важке захворювання печінки, первинний рак. Це захворювання, на жаль, поки що дуже погано лікують. Хвороба є сиертельною.

Велика кількість афлатоксинів може накопичуватися в зернових та бобових культурах. Небезпечно ігнорувати плісняву на горосі, квасолі, арахісі, каві та какао. Якщо з продукту зрізати плісняву, то це не означає, що вдалося позбутися токсинів.

Найчастіше люди мають справу з цвіллю на хлібі. Якщо запліснявів якийсь шматок, по суті, весь батон досить швидко стає токсичним, його краще викинути.

Персики досить часто пліснявіють. Звичайно, треба викинути той продукт, який запліснявів, і подивитися, чи немає слідів плісняви ​​на продуктах, які знаходилися поряд.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.