Догори
Дати відгук

Чи шкідлива газована вода?

Газована вода не є ані беззаперечним злом, ані цілющим еліксиром.

3 хв на прочитання13 Вересня 2023, 14:51
Поділитись:

На полицях супермаркетів сьогодні представлено багато різних газованих напоїв. Вони популярні серед різних категорій споживачів. Але є люди, які не купують напої з газом, аргументуючи це тим, що газована вода вкрай шкідлива для організму. Ми вирішили проаналізувати найпоширеніші міфи про цей напій та розвінчати їх.

Найвідоміші міфи про газовану воду

Міф №1. Газована вода — напій низької якості. Це твердження хибне. Сьогодні є багато виробників, які використовують якісну сировину та інноваційне обладнання, суворо контролюють процес виробництва. Такий підхід дозволяє отримати високоякісний і безпечний продукт. Наприклад, сильногазована вода від сервісу My Water Shop — вибір для тих, хто цінує якість і турбується про своє здоров’я. В онлайн-каталозі представлено продукцію перевіреного виробника відомих українських брендів, які цінують довіру споживачів: Моршинська, Миргородська, Borjomi та інші. Ви можете обрати потрібний об’єм і зручну тару. Вода згаданих брендів відмінно втамовує спрагу, має освіжаючий і тонізуючий ефект. А завдяки зручним пляшкам різного об’єму її зручно завжди мати під рукою, де б ви не були — вдома, в місті, на роботі, на відпочинку чи в дорозі.

Міф №2. Газована вода містить небезпечні речовини. Головною складовою газованої води є вуглекислий газ, він є безпечним для здоров’я. Якщо ви хочете купити газовану воду, обирайте напій без цукру, стабілізаторів смаку та барвників. Тоді ви дійсно отримаєте більше користі для організму.

Міф №3. Газована вода завдає шкоди зубам. Газована вода може бути кислішою, ніж звичайна вода, через вміст вуглекислого газу. Проте це не означає, що вона автоматично завдає значної шкоди зубам. Розвиток карієсу можливий у випадку зловживання сильногазованими напоями, що містять різні добавки та велику кількість цукру. Тому, щоб не завдати шкоди зубам, краще обирати газовану воду без цукру й добавок.

Міф №4. Газована вода призводить до набору ваги. Насправді сама воді не містить калорій, тому не може спричинити набір ваги. Однак, якщо кожного дня вживати газовану воду з великим вмістом цукру, підсилювачами смаку, барвниками тощо, то кількість спожитих калорій буде більшою. Відповідно, ризик набору ваги зростає.

Міф №5. Вода з газом негативно впливає на кишково-шлунковий тракт. Це також неправда. Вживання невеликої кількості газованої води не призводить до серйозних проблем зі шлунком чи органами травлення. Проте вкрай обережно варто вживати сильногазовану мінеральну воду людям із хронічними захворюваннями, зокрема такими, як виразка, гастрит, часті закрепи. Не варто зловживати подібним напоєм і людям із захворюваннями нирок, печінки, порушеннями роботи серцево-судинної системи. Тут варто дотримуватися рекомендацій лікаря. Крім того, у деяких людей  буває індивідуальна непереносимість газованої води.

Газована вода не є ані беззаперечним злом, ані цілющим еліксиром. Якщо полюбляєте газовані напої, дотримуйтеся простого правила — все добре в міру. Обирайте воду відомих виробників, ретельно читайте інформацію про її склад та терміни зберігання. Тоді напій втамує спрагу, подарує відчуття свіжості та принесе користь організму.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.