Догори
Дати відгук

Через неврожай Україні не вистачить власної черешні

2 хв на прочитання11 Червня 2020, 14:08
Image by congerdesign from Pixabay Image by congerdesign from Pixabay
Поділитись:

Через складні погодні умови у червні Україну чекають рекордні обсяги імпорту турецької черешні та, відповідно, вищі ціни на ягоду, ніж зазвичай. Про це пише Укрінформ.

За інформацією експертів та фермерів, стверджує видання, терміни достигання цих кісточкових змістилися на два тижні. Тож про пік їх достигання, на відміну від попередніх років, говорити іще зарано. Але й на пік особливо сподіватись не варто. Приміром, за даними запорізьких плодоовочівників (батьківщина славнозвісної мелітопольської черешні), у багатьох господарствах врожай удвічі-утричі менший, аніж зазвичай.

Подекуди ягоди зав’язалися лише на верхівках дерев, на висоті 2,5-4 метри. На кожному дереві – максимум 2-3 кілограми. За такої продуктивності багато фермерів, вочевидь, взагалі не будуть її збирати. У маленьких садах на присадибних ділянках, звісно ж, плоди на дереві не залишатимуть. Але продаватимуть цю черешню хіба що на місцевих ринках та обабіч автодоріг. Тобто, більшості українських споживачів вона буде недоступною.

Скажімо, якщо зараз у Мелітополі і за 35-40 гривень черешні майже не беруть, у Києві та в інших великих містах ціни на неї стартують від 65-70 гривень за дрібну й зірвану надзелень до 100-120 гривень – за кілограм “дуже солодкої”.

І все ж, за прогнозами експертів, найближчими тижнями чекатимемо зниження вартості. Тим паче, що у червні очікують на рекордні (незважаючи на падіння купівельної спроможності українців) обсяги імпорту черешні. Насамперед, із Туреччини, яка, на відміну від усіх основних конкурентів, від погодних примх не потерпіла і виростила пристойний урожай. Щоправда, сезон черешні там майже завершився.

Як і в Узбекистані – країні, яка є третім у світі експортером цих кісточкових. До речі, центральноазійські аграрії цьогоріч втратили від 15 до 20% очікуваного урожаю. А ось в усіх країнах Європи, де масово вирощують черешні, за даними аналітиків EastFruit, із урожаєм, як і у нас, – великі проблеми. Подекуди втратили 40-60%. Приміром, молдовської черешні в Україні, схоже, також буде небагато. Втрати черешневого урожаю в тамтешніх господарствах сягнули 30-40%. Майже все вирощене експортують до країн ЄС. На український ринок потраплятимуть лише невеликі партії.

Але є й хороша новина: Мелітопольську черешню скоро «визнають» у Євросоюзі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання11 годин тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання13 годин тому
Виростити печериці Домашні гриби
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання16 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання23 години тому
Пісні страви: шоколадно-банановий торт-пиріг – покроковий рецепт
1 хв на прочитанняВчора
Українська с/г продукція може повністю замінити російську на європейському ринку - Соломчук
2 хв на прочитанняВчора
Рецепт смачного шашлику із телятини: з медом та часником
2 хв на прочитанняВчора
Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя, - Сольський
2 хв на прочитанняВчора