Догори
Дати відгук

Через аномальну погоду озимі відновили вегетацію на два тижні раніше

Протягом зими рослини повільно вегетували і витрачали поживні речовини.

1 хв на прочитання11 Березня 2020, 19:50
pixabay pixabay
Поділитись:

В результаті аномально теплої погоди, озимі зернові культури відновили весняну вегетацію більш ніж на два тижні раніше середніх багаторічних термінів. Як інформує  SuperAgronom.com, саме погодні умови вплинули на вегетацію.

Так, згідно даних, кінець останньої декади лютого-початок першої декади березня характеризувалися надзвичайно теплою погодою з невеликими опадами. Середньодобові температури повітря коливалися в межах від 0,3 до 8,2 °С тепла, що вище норми на 5-10 °С. Опади спостерігалися майже на всій території. Ґрунт був талий, або глибина його промерзання не перевищувала 1-2 см.

"Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур становила 1-2 °С морозу, що значно вище критичної температури вимерзання рослин. Тож через аномально теплу зиму умови для завершення перезимівлі озимих культур залишалися малосприятливими", - йдеться у повідомленні.

Таким чином протягом зими рослини повільно вегетували і витрачали поживні речовини. На більшості площ рослини озимих зернових культур перебували в доброму та задовільному стані. Загибелі рослин не відзначалось.

Як повідомляв GreenPost, зі зміною клімату південні області України поступово перетворюються на зону пустелі, відтак  фермерам вже потрібно підбирати нові культури та змінювати технології вирощування. 

В той же час озимі культури на полях перебувають в доброму та задовільному стані, загроза пошкодження та масового вимерзання посівів відсутня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро