13 грудня ми відзначаємо День гарячого какао — напою, що об'єднує тепло, смак і користь. Цей ароматний напій має цікаву історію: його ще з давніх часів цінували за здатність піднімати настрій і покращувати самопочуття. Недарма какао називають «солодким аспірином» — його вживання покращує кровообіг і діє як природний антидепресант. Гаряче какао — це ковток радості, доступний кожному… Чи майже кожному.
У скарбниці Монтесуми було 25 000 центнерів какао, зібраних як податки, а зараз по какао є понад три тисячі публікацій та три сотні клінічних досліджень, розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.
Діюча речовина какао, теобромін, набагато слабший антагоніст аденозину, ніж кофеїн, відзначається слабкою дією на мозок і немає ризику залежності. Теобромін розслаблює гладкі м'язи (розширює бронхи, знижує тонус судин, збільшує кровообіг в артеріях серця тощо).
Ключовими компонентами какао є різні поліфеноли, їх багато в какао — до 50 мг в одному грамі! Що більше поліфенолів, то більше гіркоти. Рослини накопичують їх для захисту від паразитів, а ми використовуємо собі для здоров'я. Поліфеноли какао є антиоксидантами та протизапальними сполуками: проціанідин, епікатехін, катехін, епігалокатехін, кверцетин, антоціани, лютеолін, вітексин, наригенін тощо. Поліфеноли зв'язують Fe2+ і Cu+, пригнічують багато систем і стимулюють антиоксидантну систему.
Також у какао досить багато клітковини, в 100-грамовій плитці — 3,4 г волокон. Какао збільшує частку біфідобактерій і лактобактерій та знижує кількість клостридій.
Добре вивченим є дія компонентів какао на серцево-судинну систему. Епікатехін какао викликає більшість вивчених позитивних ефектів. Какао збільшує вироблення оксиду азоту (NO), простацикліну, пригнічує ендотелін-1 та фактор росту судин (VEGF), пригнічує активність NF-κB шляху, знижує агрегацію тромбоцитів та активність моноцитів крові, знижує рівень експресії молекул адгезії у лейкоцитах. У дослідженнях дозування 500-800 мг флавоноїдів на день викликали помітну вазодилятацію (крім того, теобромін розслаблює). Загалом регулярне споживання какао призводить до зниження систолічного тиску на 4-5, діастолічного на 2 мм. Спостереження показують, що любителі шоколаду мають меншу смертність від серцево-судинних захворювань, на 20 % менший ризик фібриляції передсердь.
Какао зменшує апетит і ризик переїдання. Цей напій збільшує чутливість до інсуліну та знижує ризик діабету. Ефект спостерігається при споживанні 900 мг флавонолів, а молочний шоколад такого ефекту не показує. Какао помірно впливає на ліпідний профіль: плитка щодня знижує загальний холестерин на 7 % і ЛПНГ на 12 %, підвищує ЛПВЩ на 4 %.
Какао захищає нейрони від запалення. Залежність споживання шоколаду та рівень С-реактивного білка має J-форму: мінімальні значення у людей, які споживають 20 г гіркого шоколаду. Какао покращує гостроту зору та здатність розрізняти контрастні кольори. Флавоноїди запобігають загибелі нейронів, знижуючи ексайтотоксичність. Літні, що випивали дві чашки какао без цукру, демонстрували покращення мозкового кровообігу та найкращі результати тестів. Допомагає цей напій і шкірі — знижує чутливість до ультрафіолету. 12 тижнів звичайного споживання какао на 25 % знижує чутливість до УФ, а високе споживання — ще більше, то може знизити майже в 2 рази. При цьому збільшує кровотік у дермі та насичення шкіри киснем.
Продукти з найвищим вмістом флавоноїдів — це ферментовані боби, крупки, терте какао, порошок какао 100 %, 95 % та вище шоколад. Що гіркіший — то більше флавоноїдів. Часто для зниження гіркоти та збільшення розчинності какао обробляють лугами — це різко, на 30-60 % знижує їхній уміст. Таке какао має темніший колір за натуральне. Та все одно флавоноїдів багато порівняно зі звичайними продуктами.
А ось що стосується самих флавоноїдів, то їхня кількість сильно варіює. Оскільки що більше флавоноїдів, то вища гіркота, багато виробників знижують їхній уміст. Розбіжність може досягати від 136 до 440 мг флавоноїдів у 40-грамовій порції шоколаду, найкращі сорти можуть містити 500 і вище мг на 40 г. Якщо ми говоримо про какао, то чайна ложка (5 г) містить від 37 до 130 мг флавоноїдів. Дозою флавоноїдів, що дозволяє досягти більшості зазначених ефектів, вважається 200 мг та вище (800-1000) на день.
Хоча какао має безліч корисних властивостей, є категорії людей, яким слід уникати цього напою чи вживати його з обережністю:
Якщо є сумніви, варто проконсультуватися з лікарем перед вживанням какао.
Ні, це міф. Какао можна приготувати на воді, рослинному (наприклад, вівсяному чи мигдальному) чи звичайному молоці, залежно від ваших уподобань і дієтичних обмежень. Класичний рецепт із молоком робить напій більш кремовим і ніжним, але какао на воді має насиченіший і виразніший смак шоколаду.
Спробуйте приготувати пряне какао з корицею й апельсином, щоб додати трохи святкового настрою:
Інгредієнти:
какао-порошок — 2 ч. л.;
молоко (або рослинне молоко) — 1 ст. л.;
вода – ½ склянки;
мед або цукор — 1 ч. л. (до смаку);
кориця — дрібка;
цедра апельсина — на кінчику ножа;
темний шоколад — 1 ч. л. (опційно).
Приготування.
У невеликій каструлі змішати какао, воду, цукор і корицю. Нагрівати, помішуючи, до повного розчинення.
Додати молоко та довести до гарячого стану, але не кип’ятити.
Зняти з вогню, додати цедру апельсина й перемішати.
Перед подачею прикрасити натертим шоколадом або збитими вершками.
Цей напій поєднує ніжність какао, пряність кориці й свіжий аромат апельсина — ідеально для зимового вечора!
Більше новин читайте на GreenPost.