Догори
Дати відгук

Булочки погіршують зір: як за допомогою харчування вирішити набуті проблеми з очима

Нормальний зір потребує деяких продуктів у раціоні.

3 хв на прочитання18 Серпня 2022, 21:14
Поділитись:

На гостроту зору впливає харчування — причому як в один, так і в інший бік. У відкритих медичних джерелах можна знайти інформацію про продукти, які «люблять» і «не люблять» наші очі.

Наприклад, науковці з американської Дослідницької лабораторії їжі та зору і Центру вивчення людського харчування та старіння заявили про те, що надмірне споживання борошняних продуктів може спричинити погіршення зору. У результаті досліджень вдалося виявити прямий зв’язок між дієтою з високим глікемічним індексом та підвищенням ризику погіршення зору.

Виявилося, що часте вживання продуктів, багатих на вуглеводи (таких як хліб, рис, макарони), може призвести до дегенерації макули — центральної частини сітківки, розташованої до скроні від диска зорового нерва, що є провідною причиною незворотної сліпоти у літніх людей.

Тим часом набуті проблеми з очима, на відміну від вроджених, можна спробувати вилікувати, скоригувавши харчування. Адже нормальний зір можливо підтримувати завдяки деяким продуктам у раціоні.

Морква, гарбуз та інші помаранчеві овочі свій колір отримали завдяки вмісту великої кількості бета-каротину, який в організмі людини перетворюється на вітамін А. Його дефіцит може спричинити сухість роговиці і навіть порушення кольоросприйняття. Морква містить вітаміни груп В, С, Е, РР, К, і дослідження підтвердили, що за рахунок каротиноїдів вона поліпшує зір.

Чорниця і лохина містять велику кількість антиоксидантів, тому вживання цих ягід допомагає зберегти гарну пам'ять і гострий зір до самої старості. Найкорисніший антиоксидант — це антоціан, якого в чорниці та лохині міститься більше, ніж в інших рослинах. Антоціани зміцнюють стінки капілярів, захищають від дистрофії та втоми очей.

Каротиноїди чорниці покращують зорову функцію, оновлюють клітини сітківки, покращують очний кровообіг і нічний зір.

Кілька ложок чорничного джему чи півсклянки ягід допоможуть упоратися з високим зоровим навантаженням.

Грейпфрут запобігає старінню кришталика. Найкориснішою частиною цього фрукта є прозора шкірочка, що розділяє часточки. Саме в ній і міститься велика кількість дуже корисних для здоров'я очей речовин, які надають фруктові гіркуватого смаку.

Фундук, мигдаль, бразильський, кедровий, волоський та інші горіхи ідеальні для зору завдяки вітаміну В2, потрібного для нормального кольоросприйняття та запобігання кон’юнктивіту.

Шпинат містить лютеїн та інші речовини, які захищають нервові клітини й рятують від такого захворювання, як дистрофія сітківки. Лютеїн поліпшує зір і знижує рівень утоми очей під час роботи за комп'ютером.

Також ми публікували просту таблицю, щоб натренувати периферійний зір і навчитися вихоплювати важливу інформацію у морі тексту.

Тим часом лікар назвала 4 продукти, через які можна втратити зір.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: ДЕІ
Оазис серед степу: як унікальне джерело «Мирне» на Одещині бореться за життя
2 хв на прочитаннягодина тому
Аграрії Півдня готуються до вступу в ЄС: чого очікувати від переговорів з Єврокомісією
Україна готується до переговорів з ЄС: аграрії Півдня озвучили свої пріоритети
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: AP / Hau Dinh
Тайфун «Каджікі» обрушився на В’єтнам: евакуація, руйнування і смерть
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Abgtreesandlandscapes.com
Повний гід із захисту дерев'яних конструкцій
2 хв на прочитання6 годин тому
День найкращого друга людини: історія та сенс свята
2 хв на прочитання7 годин тому
Таємниця ідеального хрускоту: як приготувати огірки, що поєднують гостроту гірчиці та ніжність меду
1 хв на прочитання12 годин тому
Від яхтових до акрилових: порівнюємо основні типи лаків, щоб ви змогли обрати найкращий варіант
3 хв на прочитання13 годин тому
На Волині планують збудувати вітроелектростанцію для деревообробних підприємств
1 хв на прочитанняВчора