Догори
Дати відгук

Будні екоінспектора: вченим мільйон за старі вікна, заводу 272 гривні за отруєне довкілля

2 хв на прочитання22 Вересня 2020, 10:38
Поділитись:

Екоінспектори, які виписали мільйонний штраф керівництву Фізико-технічного інституту низьких температур у Харкові  за заміну вікон, навіть не брали землю на експертизу, пише портал "В городе. Харьков" .

"Певні екологічні наслідки. Пройде дощ, і те, що було впитано в віконні рами, може потрапляти і негативно впливати на верхній шар ґрунту", - говорить Інеса Сосина, в.о. керівника  Держекоінспекції в Харківській області.

Але, найцікавіше тут те, що грунт з інституту на дослідження не брали, тому шкода для навколишнього середовища - теоретична.

А штраф і тюремний термін керівництву - реальні: Володимиру Рєпіну, заступнику директора із загальних питань, за службову недбалість загрожує до 5 років в'язниці.

Все почалося після того, як в будівлі Інституту поміняли старі вікна на енергозберігаючі, старі рами були складені у дворі в очікуванні вивезення на відомчу базу. Ревізори з держекоінспекції спочатку виписали штраф інституту на 800 грн, і той був оплачений. Але ще через кілька місяців науковій установі прислали рахунок на 1,2 мільйона гривень. Нібито фарба зі старих вікон потрапляє в грунт, а тому інститут завдав істотної шкоди екології міста.

Прокуратура не могла знайти постраждалих від віконної фарби ні в інституті, ні в Національній академії наук. Тому було придумано оригінальне рішення:

"Оскільки ця установа державна, земля, на якій вона знаходиться і якою користується, знаходиться у власності держави. Потерпілими є відповідний департамент і держава Україна", - повідомив прес-секретар обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Адвокат Лариса Матвєєва, яка займається захистом постраждалих вчених, заявила відвід слідчому і прокурору і вимагає закриття справи за відсутністю складу злочину. «У перемозі не сумніваємося, так як там абсурд по суті і повний правовий бєспрєдєл», - підкреслила адвокат.

Історія ця сумна і парадоксальна ще з одніє причини:  у той час, коли науковці складали на подвір'ї свої "смертоносні" вікна, Харківський Коксохім, який протягом тривалого часу труїв людей, отримав за   шкоду нанесену навколишньому середовищу  їдкими незаконними викидами,  штраф у  272 гривні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко