Догори
Дати відгук

Британці створили спецію для морозива з використаної тари

Науковці стверджують, що вироблений ванілін буде придатним для споживання людиною.

1 хв на прочитання19 Червня 2021, 21:15
Британці створили спецію для морозива з використаної тари Британці створили спецію для морозива з використаної тари
Поділитись:

Неймовірні моживості відкриваються перед дослідниками та вченими, які працюють з переробкою відходів та над створенням нових, альтернативних продуктів харчування. Якщо про рослинне м'ясо та про вершки на основі грибів вже відомо, то про спеції з пластику ще ні.

Команда з Единбурзького університету використала у лабораторії кишкову паличку для перетворення терефталевої кислоти — молекули, отриманої з ПЕТ — у молекулу, що надає ванілі характерний смак і запах. 

“Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів, і натомість демонструє його використання як нового ресурсу, з якого можна отримувати високоцінні продукти”, — говорить доктор Стівен Уоллес, керівник проєкту та дослідник дослідник UK Research and Innovation (UKRI).

Науковці стверджують, що вироблений ванілін буде придатним для споживання людиною. Проте знадобляться подальші експериментальні випробування.

Обсяг щорічних ПЕТ-відходів у світі оцінюється у 50 млн т. Це спричиняє серйозні економічні та екологічні наслідки. Переробка ПЕТ можлива, але існуючі технології створюють продукцію, яка продовжує сприяти забрудненню пластиком всього світу.

“Використання мікробів для перетворення шкідливих для навколишнього середовища відходів у цінні молекули, які можна широко застосовувати у косметиці та продуктах харчування — прекрасна демонстрація “зеленої хімії”, — додав Елліс Кроуфорд, редактор видавництва Королівського хімічного товариства.

Нагадаємо, узбецькі фермери виростили унікальні чорні кавуни без кісточок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: Максим Нікітін
Як приготувати сухарики для салатів — три способи
2 хв на прочитання3 години тому
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитанняВчора
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитанняВчора
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитанняВчора
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання18 Травня 2025
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання18 Травня 2025
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитання18 Травня 2025