Догори
Дати відгук

Британці створили спецію для морозива з використаної тари

Науковці стверджують, що вироблений ванілін буде придатним для споживання людиною.

1 хв на прочитання19 Червня 2021, 21:15
Британці створили спецію для морозива з використаної тари Британці створили спецію для морозива з використаної тари
Поділитись:

Неймовірні моживості відкриваються перед дослідниками та вченими, які працюють з переробкою відходів та над створенням нових, альтернативних продуктів харчування. Якщо про рослинне м'ясо та про вершки на основі грибів вже відомо, то про спеції з пластику ще ні.

Команда з Единбурзького університету використала у лабораторії кишкову паличку для перетворення терефталевої кислоти — молекули, отриманої з ПЕТ — у молекулу, що надає ванілі характерний смак і запах. 

“Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів, і натомість демонструє його використання як нового ресурсу, з якого можна отримувати високоцінні продукти”, — говорить доктор Стівен Уоллес, керівник проєкту та дослідник дослідник UK Research and Innovation (UKRI).

Науковці стверджують, що вироблений ванілін буде придатним для споживання людиною. Проте знадобляться подальші експериментальні випробування.

Обсяг щорічних ПЕТ-відходів у світі оцінюється у 50 млн т. Це спричиняє серйозні економічні та екологічні наслідки. Переробка ПЕТ можлива, але існуючі технології створюють продукцію, яка продовжує сприяти забрудненню пластиком всього світу.

“Використання мікробів для перетворення шкідливих для навколишнього середовища відходів у цінні молекули, які можна широко застосовувати у косметиці та продуктах харчування — прекрасна демонстрація “зеленої хімії”, — додав Елліс Кроуфорд, редактор видавництва Королівського хімічного товариства.

Нагадаємо, узбецькі фермери виростили унікальні чорні кавуни без кісточок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Весняна лісокультурна кампанія
В Україні триває весняна лісокультурна кампанія: вже висадили понад 55 млн сіянців
1 хв на прочитання57 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Рослини в кашпо на садовій ділянці — ваша особиста оаза краси (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Переведення на літній час: експерт радить, як підготуватися, щоб організм швидше адаптувався до цього
2 хв на прочитання2 години тому
Як часник здатен омолоджувати
Часник здатен омолоджувати: науковці розповіли , чому варто додати суперпродукт в раціон
2 хв на прочитання3 години тому
Християни західного обряду завтра святкуватимуть Великдень: ось що слід знати про це свято і його традиції
5 хв на прочитання8 годин тому
Еремурус у саду — квіткові свічки неперевершеної краси (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Що їсти для профілактики раку: вчені назвали важливі продукти
1 хв на прочитанняВчора
Вітрянка у дорослих: інфекціоніст розповідає про типові помилки
1 хв на прочитанняВчора