Догори
Дати відгук

Британські вчені визначили найкориснішу для серця дієту

Середземноморська дієта була визнана найкращою для серця

2 хв на прочитання04 Грудня 2022, 20:33
Поділитись:

В результаті наукових пошуків найбільш сприятливого раціону для зміцнення здоров’я серця перше місце у списку найкорисніших посіла середземноморська дієта.  Фахівцями була вивчена ефективність кількох видів популярних дієт у плані їхнього корисного впливу на стан серця. Зокрема, їхній інтерес привернули скандинавська дієта, середземноморська дієта та веганство, пишуть UAnovosti.

Вплив кожної дієти вони аналізували як у короткостроковій, і у довгостроковій перспективі. В результаті найкориснішою у своєму впливі на стан серця було визнано середземноморську дієту.

Слідування середземноморській дієті значно підвищує кількість оксиду азоту. Ця сполука розширює кровоносні судини і знижує тиск. З віком її вироблення в організмі скорочується, і це негативно позначається на здоров’ї, – розповіли автори роботи. 

Вчені встановили, що веганство в цьому плані також сприятливо впливає на серце. Даний тип харчування має на увазі споживання рослинної їжі, а саме нітрати, що містяться в овочах і фруктах, при поєднанні зі шлунковим соком призводять до утворення цілющої для серцево-судинної системи окису азоту. Однак веганська дієта має суттєві мінуси: хоча вона знижує рівень шкідливого холестерину, водночас в організмі виникає дефіцит йоду та вітаміну В12. Середземноморська дієта була визнана найкращою для серця, оскільки позбавлена ​​таких недоліків. Вона включає в себе не тільки велику кількість овочів та фруктів, але й цільне зерно, морепродукти, оливкову олію, рибу, бобові.

Червоне м’ясо при такій дієті також дозволяється – до кількох разів на місяць, а птах – до двох разів на тиждень. Таким чином, середземноморська дієта оптимально збалансована.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.