Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Бойовики ХАМАС за день випустили по Ізраїлю кілька тисяч ракет: ось як їм це вдалося

Бойовики ХАМАС за день випустили по Ізраїлю кілька тисяч ракет: ось як їм це вдалося

Ракети ХАМАС отримує від свого «покровителя» Ірану.

5 хв на прочитання08 Жовтня 2023, 10:13
Випущена із сектора Газа у бік Ізраїлю ракета, 7 жовтня 2023 року. Фото: Reuters Випущена із сектора Газа у бік Ізраїлю ракета, 7 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Менш ніж за добу з початку атаки бойовики руху ХАМАС випустили по Ізраїлю кілька тисяч ракет. Командувач терористів Мухаммед Деф заявив про 5000 ракет, тоді як представники ізраїльської армії підтверджують 4000 запусків. У будь-якому випадку це дуже багато: за різними оцінками за весь перший рік повномасштабного вторгнення Росія випустила по території України від 2000 до 5000 ракет. Як крихітний сектор Газа за добу випустив кількість ракет, яку можна порівняти з тим, що за рік витратила у війні величезна Росія? Розбирається «Дзеркало».

Ракета ракеті різниця

Коли йдеться про російські ракети, випущені по Україні, мається на увазі саме справжня (в технічному сенсі) ракетна зброя — далекобійні «Іскандери», «Калібри», «Кинджали», Х22/32, ракети для комплексів ППО С-300. Сюди явно не відносять відносно невеликі снаряди, які випускаються реактивними системами залпового вогню на кшталт «Граду» — інакше порядок цифр був би зовсім іншим. Один залп дивізіону БМ-21 «Град» із 18 машин – це відразу 720 реактивних снарядів, які можна випустити лише за 20 секунд.

При цьому снаряди для «Градів» є одним із наймасовіших зразків ракетного озброєння ХАМАС — поряд із ракетами «Касам» кустарного виробництва. Саме для протидії обстрілам із «Градів» і «Касамів» у 2000-х роках розроблялася знаменита ізраїльська система протиракетної оборони «Залізний купол».

Ізраїль не вперше стикається із масованим обстрілом досить примітивними ракетами. Під час Другої Ліванської війни (липень-серпень 2005 року) бойовики терористичної організації шиїтів «Хезболла» випустили по Ізраїлю близько 4 тисяч «Градів» і «Кассадів», 1 тисяча з яких влучила в населені пункти. А з 10 по 21 листопада 2012 року з території сектору Газа із Ізраїлю палестинці випустили понад 1500 ракет.

Технічний прогрес на службі терористів

Ракети ХАМАС отримує від свого «покровителя» Ірану. Тих самих снарядів для «Градів» Іран робить настільки багато, що навіть експортує їх до Росії. А та, своєю чергою, використовує іранські боєприпаси у війні проти України. Однак логістика постачання з Ірану в сектор Газа не найпростіша. Тому тут (зрозуміло, теж з іранською підтримкою) розгорнули масове виробництво примітивних, небезпечних у користуванні та неточних — зате дуже дешевих ракет «Касам».

Пускові установки ракет «Касам». Сектор Газа, 2007 рік. Фото: Israel Defense Forces, commons.wikimedia.org

Перші «Касами» летіли не далі за три кілометри і несли до 0,5 кг вибухової речовини. До 2008 року з'явилися ще два покоління саморобних палестинських ракет. «Касам-2» б'є на 8 км (із боєголовкою в 5-7 кг), а «Касам-3» - на 10 (і несе 10-20 кг вибухівки). Довжина «Касама» залежно від модифікації варіюється від 0,7 до 2,3 м. Останнє четверте покоління кустарних палестинських ракет отримало власну назву «Ель-Кудс-101». Ця ракета б'є вже на 16 км.

Ці ракети, зроблені із шматків водопровідних труб, терористи зазвичай запускають із грубих саморобних пускових установок. Відповідно їх практично неможливо точно навести на ціль. На третій день обстрілів Ізраїлю у травні 2021 року ізраїльська армія повідомила, що з тисячі з лишком випущених палестинцями ракет близько 200 впали в секторі Газа.

Дальність польоту снарядів для «Града» сягає 40 км, а їхніх іранських модифікацій - 55 км. Цього достатньо для завдання ударів із сектора Газа по південних передмістях Тель-Авіва чи крайніх західних передмістях Єрусалиму.

Є у ХАМАС і більш далекобійні іранські ракети, щоправда, їх не багато. М-75 б'є на 75 км, «Фаджр» - до 100, R-160 - до 120. Також у 2021 році повідомлялося про перше застосування ХАМАС власної ракети із заявленою 120-кілометровою дальністю А120. Найбільш далекобійними у палестинців можуть бути кілька сирійських ракет М-302 з дальністю польоту до 200 км — цього достатньо, щоби прострілювати з сектора Газа майже всю територію Ізраїлю.

Хоча бойовики ХАМАС не мають класичних реактивних систем залпового вогню на автомобільній або гусеничній базі, для проведення масованих ракетних обстрілів вони використовують стаціонарні установки, які розміщують просто на землі. 2021 року публікувалися фотографії восьмиствольних установок для запуску ракет А120. А сьогодні у Телеграм-каналах з'явилися фото одразу 21 наземної установки для ведення вогню ракетами «градівського» калібру по 15 напрямних у кожній. Повний залп цього формування складатиметься одразу з 315 ракет. З такими «потужностями» випустити кілька тисяч невеликих ракет на день — зовсім не складне завдання.

Також ми розповідали, куди дивилася легендарна ізраїльська розвідка: експерти пояснюють, чому атака ХАМАС виявилася несподіванкою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023