Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Куди дивилася легендарна ізраїльська розвідка: експерти пояснюють, чому атака ХАМАС виявилася несподіванкою

Куди дивилася легендарна ізраїльська розвідка: експерти пояснюють, чому атака ХАМАС виявилася несподіванкою

«Це найбільший провал спецслужб Ізраїлю».

4 хв на прочитання07 Жовтня 2023, 20:14
Наслідки атаки на Ізраїль Наслідки атаки на Ізраїль
Поділитись:

Ізраїльська розвідка «Моссад» вважається однією з найкращих розвідок у світі. Як сталося, що такий масований напад ХАМАС на Ізраїль стався несподівано? «Дзеркало» наводить міркування ізраїльських експертів.

«Колосальна трагедія, що трапилася, — це найбільший провал спецслужб Ізраїлю»

В інтерв'ю виданню «Нова Європа» ізраїльський військовий експерт Давид Шарп каже, що напад такого масштабу не відбувався багато десятків років.

— Колосальна трагедія, що сталася, — це найбільший провал спецслужб Ізраїлю, — вважає Шарп. — Ми спостерігаємо крах усієї рутинної концепції оборони кордону. Вважалося, що наявних інженерних споруд і патрулів прикордонників достатньо для забезпечення безпеки всього периметра від проникнення невеликих груп, тоді як великі операції мала виявляти розвідка. Проте раптово стався спочатку найбільший масований обстріл, а потім і масовий прорив на кордоні. Встановлений паркан у кількох місцях просто підірвали і проникли з території сектору Газа на ізраїльську землю. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) абсолютно не був готовий до цього. Розвідка та служба безпеки проспали організацію дуже великого нападу. За це довелося розплачуватися кров'ю.

Шарп зазначає, що те, що відбувається в країні, — повномасштабна війна і додає, що атаки відбуваються на всій довжині кордону із Сектором Газа, а це 60 кілометрів.

— Частина бойовиків перелетіла над парканом на парапланах із моторами. У цей момент на кордоні була звичайна зміна військових, яких не вистачило на те, щоб дати відсіч такому масованому наступу. Їх застали зненацька. Є дані про те, що захоплено заручників. Можливо, когось потягнуть до Гази. Зрозуміло, що втрати жахливі, — каже експерт.

На думку Давида Шарпа, система ППО «Залізний купол» у момент ракетної атаки могла бути розгорнута в режимі максимальної готовності. При цьому ЗРК збили чималу частину ракет, але через величезний масштаб обстрілу всі запущені снаряди знищити не вдалося. У багатьох містах є влучання, що викликали пожежі. Під час вибухів було вбито та поранено людей. Ізраїльський експерт упевнений, що жахливі наслідки сьогоднішньої трагедії змусять ізраїльську владу до великомасштабної наземної операції в секторі Газа. Від такого рішення керівництво Ізраїлю утримувалося довгі роки.

— Є побоювання, що загострення перекинеться і на інші райони Ізраїлю, — веде далі Шарп, — наприклад, на західний берег річки Йордан. Протести можуть розпочатися і серед арабського населення. Крім того, на півночі Ізраїль межує з Ліваном, де розташована ворожа партія «Хезболла». Якщо бойові дії почнуться і там, то на Ізраїль чекає наймасштабніша за багато десятків років війна.

«Оцінка ізраїльської розвідки полягала в тому, що ХАМАС зараз ескалація невигідна»

Ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман в інтерв'ю Російській службі Бі-Бі-Сі пояснив, чому був ефект несподіванки.

— Оцінка ізраїльської розвідки полягала у тому, що ХАМАС зараз ескалація невигідна. Після тертів в останні тижні мешканцям Гази дали більше дозволів на роботу в Ізраїлі, до Гази зайшов черговий транш катарських грошей і таке інше. Значить [передбачалося, що] їхні поточні вимоги задоволені, воювати вони зараз не будуть, а це просто сезонні навчання, як уже бувало, — вважає експерт. — І безпосередню підготовку до операції розвідка також не розкрила. Тому армія розслабилася, боєздатності на кордоні не було. ХАМАС досяг повної раптовості в нападі, і відповідно досяг несподіваних навіть для себе успіхів. Це вкотре демонструє, що оцінка намірів має повністю замінювати оцінку можливостей, і що підганяння гаданих дій противника під концепцію, що, на нашу думку, вигідно і невигідно, призводить до катастрофічних наслідків.

За словами експерта, далі Ізраїль буде змушений відповідати потужніше.

— Велика кількість ізраїльських жертв і взагалі різке підняття «звичної» планки ескалації з боку ХАМАС потребує більш потужної ізраїльської відповіді та підвищує ймовірність проведення наземної операції, на відміну від більшості минулих суто «авіаційних» раундів, — вважає він. — Питання великої кількості захоплених ізраїльтян у Газі в цьому випадку є діалектичним: з одного боку це теж підвищує ймовірність наземної операції, але одночасно це ускладнює її проведення, полонені можуть постраждати. Всі ці фактори будуть прийняті до уваги урядом у подальшому розвитку операції «Залізні мечі».

Також ми розповідали про світову реакцію на ескалацію конфлікту в Ізраїлі  — «найсерйозніше занепокоєння».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023