Догори
Дати відгук

Бойове сміття перетворюють на витвори мистецтва

Матеріали з Харківської та Донецької областей. Їх збирають і передають з рук в руки військові та волонтери.

3 хв на прочитання22 Червня 2023, 09:22
Поділитись:

Екоактивістка Катерина Уварова створила арт-проект «Сенси» з  переробки воєнних гільз у витвори мистецтва.

Її команда переробила більше 300 кг воєнного металобрухту на вази, брелоки, келихи для алкоголю, браслети та підсвічники.

«Я була в Німеччині, коли з’явилась ця ідея. Якраз ЗСУ звільнили Харківщину і друзі-військові розповіли, як багато відпрацьованих снарядів залишилось на полях. Вони вже не придатні до використання, тільки засмічують територію. Поки держава візьметься за централізовану переробку, можуть пройти роки. Тому шкідливе сміття ми вирішили перетворити на артефакти пам’яті. Робота з матеріалом дуже специфічна, бо військове сміття в собі має мікс хімічних елементів, які можуть зашкодити здоров’ю. При виробництві можуть вивільнятися отруйні пари, тому маємо бути обережні», - каже Уварова.

Матеріали з Харківської та Донецької областей. Їх збирають і передають з рук в руки військові та волонтери.

«Основу виробу складає чорний метал. Він може ржавіти, тому ми його не миємо. З маленьких гільз робимо брелоки з лазерним гравіюванням. З більших два вироби: вази та чарки для алкоголю. Щоб їх можна було використовувати за призначенням, до основи гільзи ми припаюємо харчову нержавійку. Також робимо вази для сухоцвітів, їх не бажано заливати водою. Речі мають зберігати автентичну форму і нагадувати, звідки вони приїхали. На них залишаються подряпини і пошкодження від зброї, що їх зазнали після вистрілу. В цих заглибленнях іноді залишається навіть частинки землі», - говорить авторка.

Готові вироби продають на аукціонах закордоном. Переважно в Естонії та США. Отримані кошти перераховуються на підтримку ЗСУ та відбудову музею Г.Сковороди

в селі Сковородинівка на Харківщині.  6 травня 2022 року туди влучила ворожа ракета.  Для 229 окремого батальйону 127 окремої бригади ТрО Харкова  вже зібрали 84 330 грн, на рахунок музею - 35 000 грн.

Проект був створений за підтримки програми Vidnova Fellowship Ukraine. Вона розрахована на активістів, що до лютого 2022 року створювали додану вартість в громадянському суспільстві, культурі та відповідальному бізнесі України. З початком повномасштабної війни змушені були виїхати за кордон, а зараз хочуть повернутись. Аби ці люди змогли відновити свою діяльність на території України Vidnova Ukraine забезпечила менторську підтримку та 3-місячну стипендію. Vidnova Fellowship стала можливою завдяки Іншій Освіті, MitOst e.V й SAP Ukraine

«Я дуже хотіла повернутись до роботи в Україні, з цим допомогла «Віднова». Окрім матеріальної допомоги, яку отримав кожен стипендіат, ми отримали знання: як налагоджувати міжнародні зв’язки  і розповідати про власні ініціативи.  Крім того, нетворкінг з учасниками. Це  справді безцінно», - підкреслила екоактивістка. 

3,9 відсотків воєнних злочинів проти довкілля України складають військові відходи, за даними SaveEcoBot. Щоб зменшити потенційну шкоду від  бойового сміття, проект триватиме до кінця війни.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023