Догори
Дати відгук

Без респіраторів: показали жахливі умови роботи залізничників у Харківському депо

Люди змушені роками працювати на шкідливому виробництві без засобів захисту і права на скаргу - залізничники призначили всеукраїнський страйк на 31 березня.

2 хв на прочитання24 Березня 2021, 19:30
В "Укрзалізниці" назріває скандал через нелюдські умови праці робітників у малярному цеху В "Укрзалізниці" назріває скандал через нелюдські умови праці робітників у малярному цеху
Поділитись:

У малярному цеху Харківського депо "Укрзалізниці" люди змушені працювати в екстремальних умовах, які загрожують їх життю. Відео нелюдських умов праці з'явилося в мережі. Згодом інформацію підтвердили й для журналістів телеканалу "Сегодня".

На кадрах, які знімали самі працівники малярного цеху, їх колега фарбує із пульверизатора пасажирські вагони. Від фарби увесь цех здається наповненим їдким сірим димом, а у жінці на обличчі - лише тканинна маска. Їй нічим навіть захистити очі.

За кадром чоловічий голос скаржиться на те, що в таких умовах неможливо працювати й керівництво депо силоміць труїть своїх працівників.

"Працюю 21 рік, але ні разу не бачив, щоб людям видавали засоби захисту", - скаржиться голова Вільної профспілки залізничників України пасажирського вагонного депо Віктор Кисельов. 

Медики та виробники лако-фарбувальних матеріалів у своїх висновках одностайні: при роботі з фарбою, яку використовують для пасажирських вагонів, необхідно перебувати у респіраторах. Адже ядучий туман потрапляє в очі та органи дихання й може спричиняти тяжкі інвалідизуючі захворювання. 

А правники додають: обов'язок роботодавця - забезпечити своїх працівників необхідними засобами захисту при роботі з небезпечними речовинами. Без них працівник має повне право відмовитися від виконання такого роду робіт. І це не може стати причиною для звільнення чи невиплати заробітної плати. 

У Службі з питань праці, яка має пильнувати за порушеннями прав найманих працівників, стверджують, що обмежені у повноваженнях. Розпочати перевірку зможуть лише за заявою самого постраждалого робітника. Але маляри Харківського депо бояться відстоювати свої права на безпечну працю. Адже керівництво погрожує звільненням.

Тим часом працівники "Укрзалізниці" планують з 31 березня розпочати загальнодержавний страйк. Про це на особистій Facebook-сторінці повідомила голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Юлія Гришина.  

Залізничники погрожують припинити перевозити пасажирів і вантажі, якщо їм не підвищать зарплату. Також люди незадоволені тим, що керівництво досі не скасувало неповний робочий тиждень і не виконує норми договорів.

Як ми писали раніше, відновити протести можуть і шахтарі Кіровоградської області. Вони готові відновити акції протесту через невиконання всіх зобов’язань влади стосовно роботи шахт і виплат заробітної плати працівникам держпідприємства «Східний гірничозбагачувальний комбінат».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання28 хвилин тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому