Догори
Дати відгук

Анальгін — отрута, має ризик впливу на кістковий мозок, від цього вмирають: застерігає британський лікар

Є лише два препарати для боротьби з температурою.

2 хв на прочитання17 Лютого 2022, 09:19
Висока температура Висока температура
Поділитись:

Українські лікарі оперують таким терміном, як «бліда» лихоманка, і перший пункт лікувальної тактики передбачає вживання жарознижувальних уже при температурі тіла >38 °С, а в дітей із групи ризику — при 37,5 °С. «Бліда» лихоманка може призводити до судом, оскільки її проявами є спазм капілярів і порушення мікроциркуляції, що призводить до зниження тепловіддачі тіла, метаболічні розлади у внутрішніх органах, зокрема головному мозку.

Проте британський лікар-кардіолог з Університетської лікарні Мілтона Кейнса Світлана Окоро-Бик запевняє, що немає такого поняття, як «бліда лихоманка». Як швидко піднімається, температура перш за все залежить від збудника, іноді від особливостей організму.

Вона повторює, що:

  • Анальгін — отрута, має ризик впливу на кістковий мозок, який перестає продукувати клітини крові. Від цього вмирають. Анальгін у багатьох країнах заборонено як дітям, так і дорослим.
  • Димедрол — «старезний препарат, який може викликати зупинку дихання», який на температуру не впливає ніяк. Теж у світі практично не використовується. Молоді лікарі у Британії навіть не знають про існування такого препарату.
  • Но-шпа і папаверин у жоден протокол зі зниження температури не включені. Взагалі в педіатрії треба бути обережними з нею. Знаю випадки, коли но-шпа приводила напряму до реанімації, коли у дитини різко падав тиск при введенні но-шпи.
  • Декса не має ніякого стосунку до температури. Це стероїдний гормон, який має свою нішу, плюс він є серйозним імуносупресантом. При частому використанні можна мати великі проблеми.

«Спазмовані судини — це діч. Якщо холодні ноги завдають дискомфорт дитині — їх можна розтерти (тільки не спиртом, а просто руками і вдягти шкарпетки). Якщо завдають дискомфорту мамі — випити вина. Або спирту», — іронізує Світлана Окоро-Бик.

Лікар нагадує, що є два препарати для боротьби з температурою — парацетамол і ібупрофен. Кардіолог розповідає, що в Англії, крім них, нічого більше не використовується — «хоч удома, хоч в лікарні».

«Щоб температура знижувалася, треба багато рідини, прохолодне приміщення, дозування препаратів по вазі. Все!» — говорить Світлана Окоро-Бик.

Також ми писали, чому не варто давати дитині сиропів від кашлю і як натомість можна допомогти.

Окрім того, ми розповідали, що більшість людей у ​​світі помирає від атеросклерозу, і фармфірми цим користуються — кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.